Erişilebilirlik

Haley: ‘Amerika BM’de Artık Daha Etkili Bir Role Sahip’


ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Amerika’nın Kuzey Kore, Suriye, Venezuela ve diğer otoriter rejimleri, yaptıklarından sorumlu tutmada daha etkili bir rol üstlendiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda düzenlenen oturumda konuşan Haley, “Hem dostlarımız hem düşmanlarımız şunu biliyor ki; ABD Birleşmiş Milletler’deki sesini tekrar buldu. Uluslararası toplum şu anda Amerika’nın neyi desteklediğini ve neye karşı olduğunu çok net biliyor” dedi.

Haley, Suriye Devlet Başkanı Esat’ın kimyasal silah kullanımını ‘kırmızı çizgi’ olarak belirlediklerini ve çizgi ihlal edilince de gereğini yaptıklarını hatırlattı. ABD ordusu geçen Nisan ayında, Esat’ın sivillere karşı kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle rejime ait üssü füzelerle vurmuştu.

Beyaz Saray önceki gün de Esat’a sert bir uyarı yayınlamış, yine bir kimyasal saldırı hazırlığı olursa rejimin ağır bedel ödeyeceğini belirtmişti. Haley, Başkan Trump’ın Esat’a yönelik tehditlerinin rejimin yeni saldırılarını önlediğini belirtti. Haley, bu çıkışların İran ve Rusya’ya da bir mesaj verdiğini, bu iki ülkenin Esat’a sağladıkları desteğe rağmen, ABD’nin gerektiğinde adım atmaktan çekinmeyeceğini gösterdiğini kaydetti.

Kuzey Kore konusuna da değinen Haley, BM Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Kore’ye nükleer silah programı ve balistik füze denemeleri nedeniyle yeni yaptırımların kabul edilmesi yolundaki gayretlerinin başarıya ulaştığını anlattı.

“Kuzey Kore’ye de ne kadar baskı uygularsak o kadar iyi” diyen Haley, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u, Amerika’nın kendisine suikast düzenlemeye, rejimi değiştirmeye çalıştığını düşünen “paranoyak bir lider” olarak niteledi.

Haley oturumda İsrail’e destek mahiyetinde açıklamalar da yaptı. ABD misyonunun artık, BM’nin “en itibarsız ve tehlikeli alışkanlığına hoşgörü göstermeyi reddettiğini” söyleyen Haley, bu alışkanlığı “İsrail’in sürekli azarlanması takıntısı” olarak tanımladı. Haley, Amerika olarak “Güvenlik Konseyi’nin aylık Ortadoğu oturumlarındaki tartışmaları, İsrail’in adil olmayan biçimde hedef alınmasından, İran ve Hamas gibi bölgedeki gerçek tehditlere taşıdıklarını” söyledi.

Haley, insan hakları ihlalleri ve çatışmaların birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğu mesajını da verirken, “Tarih şunu gösterdi bize; hükümetler halklarının haklarına ve seslerine saygı duymadığında, ihtilafların, çatışmaların patlak vermesi çok yakındır” ifadesini kullandı.

Dışişleri komisyonunun en kıdemli Demokrat üyesi Eliot Engel, Trump’ın BM operasyonlarına sağlanan fonlarda kesinti yapma teklifini eleştirdi.

Başka bir Demokrat Gregory Meeks de Haley’ye, Rusya’nın geçen yılki Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesini Trump’la konuşmadığını söylemesinden “şok olduğunu” belirtti. Haley de buna yanıt olarak, Amerikan istihbaratının Rus müdahalesiyle ilgili tespitlerini kabul ettiğini Trump’a söylediğini, ama konunun BM’de diğer ülkelerin diplomatlarıyla kurduğu temaslarda bir kez bile gündeme gelmediğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG