Erişilebilirlik

Halep’ten Tahliyeler Başladı


Halep’in doğusunda yaşayanlar, otobüsler ve ambulanslarla bölgeden tahliye edilmeye başlandı.

Tahliye, Türkiye ve Rusya arasında varılan ateşkes anlaşmasının bir sonucu. İsyancıların Halep’ten çekilmesiyle kent, dört seneden sonra tekrar hükümet güçlerinin kontroluna geçiyor.

Şam’ın Halep’i geri alma çabası sırasında yüzlerce kişi yaşamını yitirmiş, onbinlerce kişi de evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

Halep’in büyük bir bölümü enkaza dönüşmüş durumda.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, 200 yaralıyı tahliye için çalışanlarının Suriye Arap Kızılhaç’ı ile birlikte bölgeye vardığını belirtti.

Halep’ten tahliye edilenlerin İdlib’e gönderileceği, Türkiye’nin de ihtimaller arasında olduğu belirtiliyor.

Halep’ten Tahliyeler Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Bu sırada tahliyeler sırasında bir konvoya açılan ateş sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Konvoya Şii milislerin ateş açtığı belirtiliyor. Ateş açılmasının ardından tahliye işlemleri bir süre durdu, sonra yeniden başladı.

Türk Kızılayı da Halep’te. Kızılay’a ait ambulansların da tahliye işlemlerine katıldığı belirtiliyor. Rusya Ordusu, Halep’ten ayrılmak isteyen muhaliflere Şam’ın garanti verdiğini ve Rusların da durumu insansız uçaklarla takip ettiğini kaydetti.

Bundan ayrı olarak Suriye Televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın muhalifler tarafından kuşatılan iki Şii köyüne gitmekte olduğunu kaydetti. Amaç, ağır yaralıları bölgeden çıkarmak ve insani yardımda bulunmak.

Türkiye ve Rusya tarafından varılan ateşkes, Suriye hükümetinin yaralıları bu iki kasabadan çıkarma isteği nedeniyle bir süre askıda kalmıştı.

Muhalif sözcülerden biri, İran’ın son dakikadaki bu isteği nedeniyle anlaşmanın kısa süreliğine askıda kaldığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede çatışmanın Perşembe günü sabaha karşı 4’te durduğunu belirtti.

BM Suriye İnsani Yardım danışmanı Jan Egeland, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler insani yardım toplantısında, doğu Halep’te bulunan 1000’den fazla kişinin tahliyesinin hızlı ve barışçıl olacağının garantisini verdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG