Erişilebilirlik

Halep’te Tahliyeler Askıya Alındı


Halep'in doğusundaki çeşitli silahlı grupların ve sivillerin tahliye süreci askıya alındı.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, “tahliyelerin tamamlandığını” açıkladı. Bakanlık bölgedeki tüm kadın ve çocukların tahliyesinin tamamlandığını, bölgede sadece “radikal” unsurların kaldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada Halep’teki tahliyelerin devam ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Tahliyeler sona ermedi, bölgeyi terketmek isteyenler hala var,” dedi.

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde varılan uzlaşma çerçevesinde aralarında Nusra Cephesi, Ahrar u Şam, Nurettin Zengi gibi cihatçı örgütlerin de olduğu silahlı grupların, ailelerinin ve sivillerin bulundukları bölgelerden tahliye edilmeleri öngörülüyordu. Uzlaşmaya göre tahliyelerin Çarşamba günü sabah 5'te başlaması bekleniyordu ancak çeşitli sebeplerden dolayı tahliyeler planlanan saatte başlamadı. Siyasi girişimlerin ve taraflarla görüşmelerin ardından Perşembe günü sabah saatlerinde tahliyeler başladı.

Yaklaşık 24 saat içinde Doğu Halep'teki bazı mahallelerde bulunan yaklaşık 9 bin kişi Halep kırsalına ve İdlib'e nakledildi. 9 bin kişinin 4 bin kadarının çeşitli silahlı grupların üyelerinin olduğu belirtiliyor.

Halep’te Tahliyeler Askıya Alındı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Ancak Cuma öğlen saatlerinde tahliyelerin yapıldığı bölgeye ateş açıldığı ve havan topu atıldığı iddiası ile süreç durdu. Doğu Halep'ten İdlib tarafına yola çıkan 800 kişilik bir konvoyun da geri döndüğü belirtiliyor.

Konvoyların şehirden ayrıldığı bölgeye kimin ateş açtığı konusunda taraflar birbirini suçluyor.

Silahlı gruplar, "Suriye ordusu ile birlikte hareket eden Şii milislerin ateş açtığını ve tahliyeleri engellemeye çalıştığını" öne sürüyor.

Suriye ordusu ise, "silahlı grupların ateş açtığını, uzlaşma çerçevesinde ellerindeki esirleri teslim etmeleri gerektiğini ancak tahliyeler sırasında Halep'ten ayrılan konvoya özel araçları ile katılanların esirleri de yanlarında götürmeye çalıştıklarını" savunuyor. Aynı zamanda anlaşma çerçevesinde silahlı grupların ağır silahlarını bırakmaları gerektiği ancak bazı grupların özel araçlarla ağır silah çıkarmaya çalıştığı öne sürülüyor.

Diğer taraftan uzlaşma çerçevesinde İdlib kırsalındaki Fua ve Kefraya kasabasından yaralıların ve isteyen sivillerin tahliye edilmesi gerekiyor. Uzun süredir Nusra Cephesi ve bileşenlerinden oluşan Fetih Ordusu'nun kuşatmasında olan 2 kasabaya tahliyeler için giden konvoyun engellenmeye çalışıldığı öne sürülüyor.

Türkiye, Halep'ten tahliye edilenler için 80 bin kişilik kamp kuracağını duyurdu.

Özellikle Doğu Halep'te silahlı gruplarla birlikte kaç kişinin olduğu hala kesinleşmiş değil. 15 binden 100 bine kadar çeşitli rakamlar öne sürülüyor. Son olarak Rusya, son 1 ay içinde silahlı grupların bölgelerinde yaşayan 108 bin sivilin Suriye ordusunun bölgesine tahliye edildiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Japonya’da yaptığı bir açıklamada, ateşkesin tüm Suriye’yi kapsayacak şekilde genişletilebilmesi için Türkiye ile yeni tur barış görüşmeleri başlatacaklarını açıkladı. Görüşmelerin Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması ve Cenevre’deki uluslararası görüşmelere paralel olarak yürütülmesi öngörülüyor.

Halep'ten Tahliyeler
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG