Erişilebilirlik

Halep'te Lübnanlı Şii Hacılar Kaçırıldı


Lübnan ordusuna bağlı zırhlı araçlar, Trablus'ta, Sünni ve Nusayri mahallelerini ayıran Suriye Caddesi'nde devriye geziyor
Lübnan ordusuna bağlı zırhlı araçlar, Trablus'ta, Sünni ve Nusayri mahallelerini ayıran Suriye Caddesi'nde devriye geziyor

Lübnan’daki Hizbullah grubunun lideri Suriye’de en az 11 Lübnanlı Şii hacının kaçırıldığı haberleri üzerine Beyrut’ta sokaklara dökülen protestoculara sükunet çağrısında bulundu.

Lübnan güvenlik yetkilileri ve görgü tanıkları Halep’teki kaçırma olayını doğruladı. Ancak kaçıranların kim olduğu ya da tam olarak kaç kişinin kaçırıldığı netlik kazanmadı.

Lübnanlı hacılar Irak’ta Şiiler için kutsal sayılan mekanları ziyaretten dönüyordu ve otobüsleri Suriye topraklarından geçiyordu. Lübnan medyası muhalefetteki Hür Suriye Ordusu’na bağlı direnişçilerin 13 kişiyi kaçırdığını bildirdi. Suriye devlet haber ajansıysa, 11 Lübnanlı ve Suriyeli şoförlerinin “silahlı terörist bir grup” tarafından kaçırıldığını iddia etti. Kadın hacılar serbest bırakıldı.

Hür Suriye Ordusu, olayla ilgisi olmadığını bildirdi.

Kaçırma haberinin ardından Beyrut’un güneyindeki Şii mahallelerinde kısa süreli protesto gösterileri yaşandı. Göstericiler otomobil lastiği yaktı ve yolları trafiğe kapattı. Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah televizyonda yaptığı açıklamada halka sükunet çağrısı yaptı ve sorunun çözümü için Suriyeli yetkililerle temasta olduklarını belirtti.

Öte yandan Suriye güvenlik kuvvetlerinin, kaçırma olayının yaşandığı Halep yakınlarındaki Azaz kasabasına operasyon düzenlediği bildirildi.

Şam’da bir restorana düzenlenen bombalı saldırıda da beş kişi hayatını kaybetti. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, patlamanın Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı gösterilerin merkezlerinden biri olan Kabun semtinde meydana geldiğini açıkladı.

Lübnanlı hacıların kaçırıldığı olay, Suriye’deki karışıklıkların Lübnan’a da sıçradığına işaret ediyor. Lübnanlı yetkililer, bu ay başında tutuklanan Esad karşıtı bir Sünni din adamını kefaletle serbest bıraktı. Şadi el Mulavi’nin tutuklanması, son birkaç gündür Lübnanlı Sünniler, güvenlik kuvvetleri ve Esad yanlısı Nusayriler arasında çatışmalara yol açmıştı. Çatışmalar sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

Lübnan güvenlik kuvvetlerinin Sünnilerin yaşadığı kuzey bölgelerinde iki kişiyi öldürmesinin ardından çatışmalar başkent Beyrut’a sıçradı. Öldürülenlerden biri yine Esad karşıtı önde gelen bir din adamıydı. Şeyh Ahmed Abdülvahid’in cenazesi Pazartesi protesto gösterileri arasında yapıldı. Lübnan ordusuysa Şeyh Abdülvahid’in ölümünün soruşturulduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG