Erişilebilirlik

‘Halep’te İnsanlık Suçu İşlendi’


Ulusararası Af Örgütü, hem Esat rejimine bağlı kuvvetlerin hem de muhalefet savaşçılarının, Suriye’nin en büyük kenti Halep’te savaş ve insanlık suçları işlemiş olabileceklerini bildirdi.

Halep’te yüzden fazla görgü tanığıyla konuşan Uluslararası Af Örgütü, kenti hedef alan saldırılar sırasında, “varil bombaları ve ona benzer doğaçlama patlayıcı maddelerin” rastgele pazar yerlerine, camilere, hastanelere ve okullara atıldığını anlattı.

Af Örgütü, muhalif grupların ayrıca kente havan toplarıyla saldırdıklarını ve her iki tarafın da tutsaklarına kötü muamelede bulunduklarını belirtti. Örgüt, bununla birlikte insan hakları ihlallerinden en fazla ordunun sorumlu olduğunu açıkladı.

Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Phillip Luther yaptığı açıklamada, özellikle ordunun sivil mahallelere acımasızca yaptığı hava saldırılarının Halep’te yaşayan sivillerin yaşamını dayanılmaz hale getirdiğini söyledi. Bununla beraber Luther, sivil mahallelere sistematik olarak yapılan hava saldırılarının, hükümetin ‘savaş ve insanlık suçları sayılabilecek’ politikasına işaret ettiğine dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de savaşan bütün gruplara ev yapımı ya da varil bombaları gibi doğaçlama imal edilen patlayıcıları kullanmaktan kaçınma, adam kaçırma ve işkence gibi sivillere yönelik saldırılarını bir an evvel durdurma çağrısında bulundu. Bununla beraber Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmesi gerektiğini de yineledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG