Erişilebilirlik

Halep'te Sivillerin Tahliyesi İçin Uzlaşıldı


Suriyeli isyancılar ve Esat rejimine bağlı kuvvetler, sivillerin tahliyesine izin vermek amacıyla Halep’te geçici ateşkes ilan etti.

İsyancı örgütlerden Nureddin el Zinki adlı grubun sözcüsü Yaser el Yusuf, Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuk ettiği ateşkesin birkaç saat sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

Sözcü ateşkes sırasında sivillerle birlikte hafif silahlı savaşçıların da Halep’in doğusundan ayrılacağını bildirdi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitali Çurkin, ateşkesi doğrularken tüm savaşçıların kentten ayrılacağını söyledi.

Son ateşkes haberi Esat rejimine bağlı güçlerin dört mahalleye düzenlediği operasyonda 82 sivili öldürdüğü yolundaki BM açıklamasını izliyor. BM, rejime bağlı kuvvetlerin kenti birkaç saat içinde isyancılardan geri alabileceğini belirtti.

BM İnsan Hakları sözcüsü Rupert Colville, Cenevre’de yaptığı açıklamada, katliam iddialarının hangi bölgelerde gerçekleştiği konusunda ellerinde net bilgi olmadığını kaydederek, “Umarım bilgiler yanlış ya da abartılmıştır” diye konuştu.

Colville, kentte ateşkes sırasında hak ihlalleri yaşanmaması için, BM ya da Kızılhaç gibi örgütlerin Halep’te denetleme yapmasına izin verilmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, bugün acilen toplanacak Güvenlik Konseyi’ni, Halep’teki son durumla ilgili bilgilendirecek.

Halep’in isyancıların elinden geri alınması, gerek Esat rejimi, gerekse bu rejime destek veren Rusya ve İran gibi güçler açısından önemli sembolik bir zafer olarak yorumlanıyor.

İsyancı komutanlar ve muhalefet liderleriyse Halep’in düşüşünün isyanın tamamen sonu anlamına gelmeyeceğini vurgulasa da, savaş meydanındaki avantajın rejim güçlerine geçtiği konusunda yaygın bir inanış var. İsyancıların Halep’i kaybettikten sonra gerilla savaşına geri dönebileceği, yeni cepheninse İdlib olabileceği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG