Erişilebilirlik

Halep'te Rejime Rus Topçu Desteği


Halep’te muhalefet ve Esat güçleri arasında son bir yılın en şiddetli çatışmaları yaşanırken, Rus topçuları da rejim güçlerine destek veriyor. Kent iki haftadır yoğun hava saldırısı altında.

Muhalif komutanlar, Rus topçu desteğinin Moskova’nın Esat güçlerine Lazkiye ve Palmira dışında ilk kez kara desteği vermesi anlamına geldiğini söylüyor.

Bu gelişme, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya’yla ateşkesin Halep’te de geçerli olması konusunda anlaştıklarını açıkladığı günde yaşandı. Beyaz Saray, bazı bölgelerde çatışmaların sürdüğünü kabul etti.

Muhalifler hükümet kontrolündeki batı mahallelerine doğru ilerlerken onlarca kişinin öldüğü bildirildi. Muhalifler birkaç saat süren yoğun çatışmadan sonra geri çekilmek zorunda kaldı. Saldırının amacı, büyük bir taarruza hazırlanan rejim güçlerinin işlerini bozmaktı. Halep’in alınması, rejim için büyük önem taşıyor. Çatışmalar, Berlin’de ateşkes görüşmelerinin sürdüğü döneme denk geldi.

Batı’nın desteklediği Suriye Ulusal Koalisyonu, Rusya’yı uluslararası kamuoyunu aldatmakla suçluyor ve Rusya’nın kara ve havadan çatışmalara dahil olmasının, Şubat’ta ilan edilen ateşkesin sürmesini istediği söylemiyle çatıştığına dikkat çekiyor. Muhalif siyasetçiler, 21 Nisan’dan bu yana Halep çevresindeki hava saldırılarında Rusya’nın başı çektiğini söylüyor.

Rusya ise çatışmaların yoğunlaşmasından El Kaide’ye bağlı savaşçıları sorumlu tutuyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Halep’te oluşacak sükunetin, kara saldırısı ile ertelendiğini söyledi. Muhalifler ise bu iddiaları reddediyor ve rejimin Halep’e odaklandığını ve iki haftadır süren bombardımanın büyük bir kara saldırısına hazırlık olduğunu belirtiyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi Havas Halil, hava saldırılarının sivilleri sindirmek için kullanıldığını ve bunun da Esat rejiminin müzakerelerde ciddiye alınacak bir ortak olamayacağını ortaya koyduğunu söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Amerikalı ve Rus yetkililerin BM yetkilileriyle birlikte şubat ayında ilan edilen ateşkesin sürdürülmesi için görüştüğünü söyledi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, muhaliflerin attığı roketlerin isabet ettiği rejimin denetimindeki hastanede, 19 sivilin öldüğünü açıkladı. Roketlerden birisi, El Dabit hastanesi doğum ünitesi yakınındaki askeri aracın yakıt deposuna isabet etti. Böylece savaştan ve hava bombardımanlarından etkilenen tıbbi merkez sayısı 6’ya çıktı.

Geçen hafta, hükümet güçlerinin yaptığı hava saldırısında Sınır Tanımayan Doktorlar’ın bir hastanesi hedef olmuş ve 55 kişi yaşamını yitirmişti.

Halep’in batı mahallelerindeki taarruzu El Nusra güçlerinin yanı sıra Batı destekli Özgür Suriye Ordusu ve bir diğer İslamcı grup olan Ceyş-ul Mücahidin başlattı. Muhaliflerin, hava kuvvetleri istihbarat binasının altındaki bir tünelde büyük bir bomba patlatmasıyla başlayan çatışmada, hükümet sözcüsüne göre 70 militan öldürüldü. Çatışmaların en yoğun olduğu yerin el Zehra mahallesindeki el Rahman camisinin etrafı olduğu bildirildi.

Muhalifler, rejim güçleri tarafından püskürtülmelerine rağmen roket atışlarını sürdürdü. Rastgele atılan roketlerde 4’ü çocuk, 5’i kadın 20 sivil öldü. Ancak, ölü sayısının artması bekleniyor.

Muhaliflerin yoğun roket saldırıları, rejim güçleri, Hizbullah ve Rus ordusunun kentin muhalif mahallelerine yapmaya hazırlandığı taarruzdan duydukları endişeye işaret ediyor.

Amerika öncülüğündeki koalisyon sözcüsü Albay Steve Warren, geçen hafta, rejim güçlerinin Halep çevresinde askeri yoğunlaşmaya gittiğini belirtmişti. Halep’i savunanların büyük ölçüde ateşkese taraf olmayan El Nusra güçleri olduğunu söyleyen Warren durumu “karmaşık” olarak nitelendirmişti.

Ancak bu yorum muhalif liderleri kızdırmış ve Washington’un kente yönelik taarruza göz yumacağı şeklinde algılanmıştı. Muhalifler, kentteki direnişçilerin çoğunun El Nusra olmadığı konusunda ısrarcı. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Warren’ın sözlerini eleştirdi. Kurumun direktörü Kenneth Roth, Amerika’nın, El Nusra varlığına sürekli değinerek kente yönelik yıkıcı saldırılara zemin hazırladığını ifade etti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Halep’ten vazgeçmediklerini, ülkenin diğer bölgelerindeki ateşkesin bu kentte de silahların susmasına yol açacağını söylüyor. Genel ateşkesi desteklemek amacıyla ülkenin iki bölgesinde yerel ateşkesler ilan edildi. Bunlardan birisi Şam’ın banliyöleri, diğeri de Lazkiye. Ancak, siyasi eylemciler, muhaliflerin elindeki Şam’ın Guta bölgesinin doğusunda hava saldırılarının ve çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG