Erişilebilirlik

Hakkari'de Askerlere Saldırı


Türkiye’de çözüm sürecine yeniden ivme kazandırmaya çalışırken ülkenin güneydoğusundaki olağanüstü durumlar bir türlü sona ermiyor. Önceki gün üç PKK’lının öldürülmesinin ardından cumartesi günü 16 sularında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen silahlı saldırıda üç asker öldürüldü. Görevli oldukları askeri karakola elektrik malzemesi almak için ilçe merkezindeki Cengiz Topel Caddesi’ne gelen sivil kıyafetli olan üç askere ateş açan yüzü maskeli üç kişi aranıyor.

TSK: ‘Silahlı saldırıyı PKK’lı üç kişi gerçekleştirdi’

Olaydan sonra internet sitesinden bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, saldırıdan PKK’yı sorumlu tuttu. Açıklamada, “Bölücü Terör Örgütü mensubu silahlı üç terörist tarafından; 25 Ekim 2014 günü saat 16.00'da, Hakkâri İli Yüksekova İlçe Merkezinde düzenlenen silahlı saldırı sonucu, bir Uzman Jandarma Çavuş ve iki Jandarma Er şehit olmuştur. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, şehitlerimizin değerli ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı ve sabır dileriz” dendi.

Davutoğlu: ‘İç ve dış odaklar Türkiye’ye kaosa sürüklemek istiyor’

Saldırıyı Kayseri’ye yaptığı ziyaret sırasında öğrenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile görüşerek ayrıntılı bilgi aldığını aldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan’a göre, “Bütün bunlar Türkiye'yi kaos ve kargaşaya sürüklemek isteyen iç ve dış bazı çevreler ve odaklar tarafından nasıl planlar yapıldığının açık bir göstergesi.”

Davutoğlu: ‘Bu eşkıyalara taviz vermeyeceğiz’

Milli birliği korumak ve vatandaşların arasındaki sağlamak için hükümetin her türlü tedbiri alacağını söyleyen Davutoğlu, “Kimse halkımızın ve devletimizin bu saldırılar karşısında herhangi bir şekilde tereddüt göstereceğini düşünmemelidir. Herhangi bir şekilde teröre, bu tür saldırganlara, bu vahşilere, bu eşkıyalara taviz verme süreci değildir. Son olaylar da gösterdi ki aslında bölge halkı bu örgüte karşı çok ciddi bir infial içindedir. Bu örgütün sadece Türkiye'nin değil, bölgede yaşayan barışsever vatandaşlarımız için de tehdit olduğunu fark etmektedirler. Dolayısıyla çözüm sürecindeki kararlılığımız devam eder. Bugünler herkes için bir samimiyet sınavıdır” dedi.

İç güvenlik reformu olarak tarif edilen tedbir paketinin mutlaka yasalaşacağının altını çizen Türkiye Başbakanı, “Kamu düzeni sağlanmadan bir talep görüşülemez” diyerek Kürt siyasi hareketine daha önce verdiği mesajı yineledi.

HDP: ‘Üzüntülü ve kaygılıyız artık çözüme odaklanmak gerek’

Saldırının ardından Halkların Demokratik Partisi ise iki ölüm olayı nedeniyle “üzgün ve kaygılı” olduğunu belirten bir açıklama yayınladı. HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye'de yeniden çatışmaların yaşanacağı, canlarımızın yitirileceği, evlere ateşin düşeceği bir döneme doğru yaklaşıldığını hissediyoruz. Kaygılıyız. Çünkü bu gelişmelerin Ortadoğu'nun bugünkü durumunda Türkiye'yi son derece tehlikeli bir ortama doğru sürükleyeceğini biliyoruz” dendi.

HDP, hükümeti bu olayların sona ermesi için kalıcı barışa odaklanmaya ve bu konuda kalıcı adımlar atmaya çağırdı.

Erdoğan ve Çiçek’ten taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek taziye mesajları yayınlarken MHP ve CHP liderleri Twitter üzerinden duyurdukları taziye mesajlarında hükümete sert eleştiriler getirdiler.

Bahçeli: 'Hükümet halkı kandırıyor'

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hedefinde çözüm süreci vardı. Bahçeli, “Kanlı eller bir kez daha ölüm tezgâhını açtı, yeniden kahpe pususunu kurdu. Sözde çözüm sürecinin iki aktöründen birisi olan PKK üç vatan evladına kıydı, üç ananın ciğerini kavurdu. Süreç bozulmasın diyerek duralım mı? Çözüm isimli PKK süreci, analarımızın bağrını delen, Mehmetçiğe, polislere kast eden, masumlara namlu çeviren musibettir, ihanettir” dedi.

MHP liderine göre, PKK’yla pazarlık yaparak terörün yörüngesine oturan hükümet “kan dökülmeyecek, şehadet haberi alınmayacak” diyerek halkı kandırdı.

Kılıçdaroğlu: ‘Terör sorunu Meclis’te çözülür’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Terör sorununu Meclis’te değil de gizli pazarlıklarla çözmeye kalkarsanız, barış dediğiniz şeye kan bulaşır. Şehitlerimize rahmet diliyorum. Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun” dedi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG