Erişilebilirlik

Hakim Berman'dan Taraflara Gizlilik Kararıyla İlgili Uzlaşma Talebi


Rıza Sarraf davasında tutuklu olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin hakkındaki iddiaların düşürülmesi veya ayrı yargılanma talebiyle ilgili mahkemeye yeni bir başvuruda bulundu. Atilla’nın avukatları mahkemeye sundukları başvuruda delillerle ilgili gizlilik kararının kaldırılması veya bu kararların kısmen gevşetilmesini istedi.

Başvuru dilekçesinde tanıklarının ABD federal mahkemesine isimlerini vermekten çekindikleri de belirtildi. Delillerde gizlilik kararı olduğu için tanıklara delilleri gösteremediklerini belirten Atilla’nın avukatları, delillerin artık herkes tarafından bilinir bir hale geldiğini ifade edip, “Zaten son dönemde Türk ve ABD basınında delillerle ilgili bir haberle sıklıkla yayınlanmaya başladı” ifadesini kullandı.

Atilla’nın avukatlarının başvurusunu inceleyen hakim Richard Berman, aldığı yazılı kararla tarafları uzlaşmaya davet etti.

Hakim Berman ayrıca savcılığın savunmanın delillerle ilgili gizlilik kararının kalkması talebiyle görüşlerini en geç Perşembe gününe kadar kendisine sunmasını istedi.

Atilla’nın hakkındaki iddianamenin düşürülmesi veya Sarraf’ tan ayrı yargılanma talebi 16 Kasım’da New Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde yapılacak ara duruşmada görüşülecek.

Hakim Richard Berman'ın Atilla davasında savcılık ve savunma makamına yaptığı uzlaşma talebi
Hakim Richard Berman'ın Atilla davasında savcılık ve savunma makamına yaptığı uzlaşma talebi

Atilla’nın avukatları yaptıkları başvuruda şu taleplerde bulunmuştu:

  • Bazı tanıklarımız mahkemeye kişisel bilgilerinin sunulmasından kaygılanıyor, ABD’de bir federal mahkemeye isimlerini vermek istemiyor. Bu gizlilik kararı nedeniyle istediğimiz tanıkların tümü yerine kısıtlı sayıda tanıklarımızı mahkemeye getirebileceğiz.
  • ABD bankaları ve diğer finansal kurumların ilgili iddialar göz önüne alındığında, suçlamalarla ilgili delilleri tanıklarımıza gösterme şansımız gizlilik kararıyla ortana kaldırılmış oldu.
  • Bu banka belgelerini tanıklarımıza göstermemiz bir zorunluluktur. İddialarla ilgili sunulan deliller arasında bulunan Whatsup ve e-postalardaki yazışmaları mahkemeye çıkartmak istediğimiz tanıklarımıza gizlilik kararı nedeniyle gösteremiyoruz.
  • Türkiye, New York'tan yedi saat önde olduğu için sıkıntılar yaşıyoruz. ABD saatlerine göre çalıştığımız için Türkiye’de tanıklarımıza ulaşmakla ilgili sadece kısıtlı bir zaman dilimi kalıyor. Bu zaman dilimi içerisinde ulaştığımız bir tanığa yeniden ulaşmamız zor oluyor. Gizlilik kararı durumumuzu daha da güçlendiriyor.
  • Savcılık mahkemeye sunduğu yeni iddianameyle birlikte dava dosyasına yeni isimler ve yeni deliller de ekledi. 27 Kasım’da başlaması planlanan duruşmalar nedeniyle kısıtlı bir süre kaldığı için delillerin üzerinde gizlilik kararı olmaması gerekiyor.
  • Yargılama sürecinde devam eden soruşturmanın engellenmesi veya bu delilleri yayınlamak gibi bir niyetimiz yok. Sadece potansiyel tanıklarımızın ifadelerini alırken bu delilleri göstermek istiyoruz.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG