Erişilebilirlik

Hakan Atilla Ne Zaman Tahliye Olacak?


Hakan Atilla
Hakan Atilla

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde Rıza Sarraf davasında yargılandıktan sonra, 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın 25 Temmuz 2019’da tahliye olacağı açıklandı.

Amerika’nın Sesi’nin, Atilla’nın avukatlarından da teyit ettirdiği bilgiye göre, tahliye yaklaşık 11 ay sonra gerçekleşecek.

Bir ay önce New York’tan Pennsylvania eyaletinde bulunan, orta güvenlikli ‘FCI Schuylkill’ cezaevine nakledilen Atilla’nın, tutuklu ve hükümlü olarak hapiste kaldığı zaman ve iyi hali değerlendiğinde Atilla 11 ay sonra tahliye edilmiş olacak.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan New York Barosu avukatı Cahit Akbulut Atilla’nın tahliyesiyle ilgili süreci değerlendirdi. Akbulut, ABD yasalarına göre federal suçlardan ceza alan mahkumların, iyi halden yüzde 15 bir ceza indirimi almaya hakları olduğunu vurguladı. Akbulut, Atilla için öngörülen tahliye gününün nasıl hesaplandığını ise şöyle anlattı, “Hesaplama yapılırken Atilla’nın aldığı her bir yıl hapis cezası için 54 gün iyi hal indirimi yapılmış. Bu hesaplama yapıldığında ise hapiste kalması gereken süre 27 ile 28 ay arasındaki bir süre. Bu indirimler göz önünde bulunduğunda Hakan Atilla önümüzdeki yılın Temmuz ayının 25’inde tahliye olacak. Bu tahliye tarihi Atilla’nın bir ay önce nakledildiği ‘FCI Schuylkill’ hapishanesinin kayıtlarında da geçilmiş” dedi.

‘İyi hal koşulları sürmeli’

Ceza indiriminin standart bir uygulama olduğunu belirten Akbulut, Atilla’nın 11 ay sonra tahliye edilmesinin iyi hal koşullarının sürmesiyle oluşabileceğini vurguladı.

Akbulut, ”Atilla, cezasını çekmekte olduğu cezaevinde iyi halini sürdürürse erken tahliye gerçekleşir. Eğer iyi hali değiştirecek bir durum olursa yaklaşık dört buçuk ay daha bir süre cezaevinde kalmak zorunda kalır” diye konuştu.

‘Temyiz davası sonuçlanmadan Türkiye’ye dönmüş olur’

Atilla’nın ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın mahkeme kararına itiraz etmesiyle temyiz mahkemesinde devam eden süreçle ilgili de bilgi veren Akbulut, şöyle devam etti, ”New York’taki bir üst federal mahkemede devam eden temyiz davasının bir yıldan önce sonuçlanacağını tahmin etmiyorum. Çok büyük bir ihtimalle Hakan Atilla bu karar öncesinden tahliye edilip Türkiye’ye dönmüş olur” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG