Erişilebilirlik

Haiti’deki Kolera Salgını Kaygı Yaratmaya Devam Ediyor


Haiti’deki Kolera Salgını Kaygı Yaratmaya Devam Ediyor
Haiti’deki Kolera Salgını Kaygı Yaratmaya Devam Ediyor

Uluslararası yardım örgütleri, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’te kolera salgınının yayılmasını önlemeye çalışıyor. Port-au-Prince’te çok sayıda depremzede çadırlarda ve hijyen koşullarından yoksun varoşlarda yaşıyor. Haiti’deki kolera salgınında ölenlerin sayısı ise 900‘ü geçti.

Çok hızlı ilerleyen kolera bazen ‘yıldırım hastalığı’ olarak anılıyor. Su terapisi ve ciddi vakalarda antibiyotik tedavisi olmadan birkaç saat içinde öldürücü hale gelebilen kolera, vücutta sıvı kaybına yol açan şiddetli ishale neden oluyor. Geçen Ocak ayında meydana gelen depremde evini kaybeden bir milyondan fazla Haitili başkent yakınındaki çadırlarda yaşıyor. Kirli sularda üreyen kolera bakterisi yemek pişirmek için kullanılan malzemenin paylaşıldığı ortamlarda daha hızlı yayılıyor.

Ancak Haiti’deki hijyen sorunu çadır kamplara özgü değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün yan kuruluşlarından Pan American Sağlık Örgütü’nden Doktor Jon Andrus, ”Port-au-Prince eskiden de temiz su bulmanın güç olduğu, hijyenik şartlardan yoksun çok büyük bir gecekondu kentiydi. Şimdi durum kolera salgını için çok elverişli. Salgının daha da yayılabilir,”diyor.

Haiti Sağlık Bakanı kolera salgını nedeniyle ülkede acil durum ilan etti. Salgının başladığı bir aydan beri 10 bin kişi hastanede tedavi altına alındı. Doktor Andrus hastalığın Haiti’de 270 bin kişiye bulaşabileceğini tahmin ediyor. Salgın yayıldıkça halka sağlık hizmeti sunmanın daha da zorlaşması bekleniyor. Doktor Andrus koleranın dışkıdan bulaşması ve hijyenik şartların bulunmaması yüzünden Pan American Sağlık Örgütü’nün hijyen konusunda halkı bilinçlendirme kampanyası başlattığını söylüyor: ”İletişim uzmanları yerel Creole dilinde halkı eğitmeye ve ailelerin temizlik ve hijyen konusunu iyice anlaması ve uygulaması için çalışıyor.”

Kolera salgını kontrol altında alındıktan sonra sağlıkla ilgili uzun vadeli planlar yapılması gerekiyor. Dr. Andrus, ”Kolera bakterisi su kaynaklarında ve nehirlerde uzun süre yaşamaya devam edecek. Bu nedenle gelecekteki salgınları önlemek zor olacak,” diyor.

XS
SM
MD
LG