Erişilebilirlik

Haiti’de Ormanları Kurtarma Çabası


Haiti’de Ormanları Kurtarma Çabası
Haiti’de Ormanları Kurtarma Çabası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, son 10 yılda tüm dünyada ağaç kesiminin azaldı. Tarımsal alan açmak için ağaç kesmek, ormanların yok olmasının en büyük nedeni. Ancak Haiti’de bitki örtüsünün kaybolması ve bunun neden olduğu erozyon, tarım yapmayı engelliyor. Bu yüzden Haiti’yi yeniden ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.

80 yıldır Petit Guave kasabası yakınında yaşayan Edgar Griffin’e göre çocukluğundan beri bölgede çok şey değişti. Griffin, “Her yer yemyeşildi. O kadar çok yeşillik alan vardı ki, evleri göremezdiniz,”diyor. Bugünse durum çok farklı. Dağlar, tepeler bomboş. Çiftçiler yerfıstığı yetiştirmeye çalışıyor ancak Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nden mühendis Roudy Valmy verimli toprağın yağmurla akıp gittiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Verimli topraklar erozyon nedeniyle okyanusa akıyor. Yerfıstığı rekoltesi çok düşük. Çiftçi verim alamıyor.”

Orman katliamı ve erozyon, Haiti’de gıda üretimini etkileyen en büyük sorun. Ülkedeki ormanların yüzde 98’i, Haitililerin yemek pişirmek için en çok kullandığı yakıt olan odunkömürü elde etmek için yok edilmiş. Gelişmekte olan birçok ülkede, Haiti’de olduğu gibi odunkömürü kullanılıyor. Ancak Emmano Nobert adlı köylü, artık halkın tutumunun değiştiğini söylüyor. Nobert, “Eskiden halk ormanlarda yaşarmış ama ağaçların bir ülke için ne kadar değerli olduğunu bilmedikleri bir gerçek. Bugün biz gençler eğitim görüyor ve ağaçların önemini biliyoruz,”diye konuşuyor.

Nobert ve komşuları, ağaçlandırma çalışmaları için Uluslararası Göç Örgütü’nden yardım istedi. Örgüt yetkilisi François Fourneir, yağmur sularını yavaşlatmak için tepelerde kısa kanallar açtırıyor. Fourneir, “Açılan her kanalın önüne uzun sazlar dikiyoruz. Bu bitkinin kökleri çok sağlam. Toprağı tutuyor. Her sıranın arkasını da ağaçlandırıyoruz. 20 cins ağaç diktik,”diyor.

Ağaçlardan bazıları meyve vermesi, bazıları da inşaatlarda kullanılması için dikiliyor. Ağaçlar, toprağın daha fazla su tutmasını sağlıyor. Projeye destek veren Birleşmiş Milletler Uluslararası Kalkınma Dairesi’nden David Delgado, 9 ay önce başlayan projenin şimdiden sonuç verdiğini söylüyor. Delgado şöyle konuşuyor: “Hendeği gösterdiler ve bizi oraya götürdüler. Bir ağaca işaret ederek ‘Şu ağacı görüyor musunuz, işte o ağaç yılın bu zamanı hiç yeşermezdi. Erozyonu önleme çalışmalarına başladığımızdan beri ağaç yapraklandı. Aşağıdaki kaynak yıl boyunca akmaya devam ediyor’ dediler.”

Yıllardır burada yaşayan Edgar Griffin ise değişimden umutlu. Griffin, “Herkes yoksulluk yüzünden ağaç kesiyordu. Şimdi topraktaki değişimi görebiliyoruz,”diyor. Uzmanlar, yeniden ağaçladırma çalışmalarının, hem orman katliamının, hem de işsizliğin rekor düzeyde olduğu Haiti’de istihdamı da arttıracağını umuyor. Hükümet ve hayırseverler, depremde yerle bir olan ve yıllardır çözüm bulunamayan açlık sorununun kol gezdiği Haiti’de ağaçlandırma çalışmalarının işçilere, çiftçilere ve aynı zamanda çevreye katkısı olacağı görüşünde.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG