Erişilebilirlik

Haşimi Suçlamaları Reddetti


Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi
Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi

Irak’ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, hakkında yapılan terörizm suçlamalarını reddetti.

Haşimi, Şii ağırlıklı hükümetin kendisine yönelttiği suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu söyledi. Haşimi yargılanmaya hazır olduğunu ancak hakkındaki davanın Irak’ın özerk Kürdistan bölgesinde görülmesini şart koştu.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü dün terörizmle suçlanan Haşimi hakkında tutuklama emri çıkartıldığını açıklamıştı. Suçlama, Haşimi’nin üç koruma görevlisinin itiraflarına dayandırılıyor. Korumaların resmi binalar ve güvenlik görevlilerine yönelik bombalı saldırılar planladıklarını söyledikleri önesürülüyor.

Haşimi’nin bir yardımcısı, itirafda bulunan üç kişinin cumhurbaşkanı yardımcısının korumaları olduğunu kabul etti ancak terörizm suçlamasını reddetti.

Başbakan Nuri el-Maliki daha önce bir başka Sünni politikacı, başbakan yardımcısı Salim el-Mutlak için güvenoyuna gidilmesi çağrısında bulundu. Mutlak, Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine verdiği demeçte Maliki’yi diktatör olarak tanımladı ve Amerika’dan Irak politikasını yeniden gözden geçirmesini istedi.

Pazar günü son Amerikan askeri konvoyunun Irak’tan ayrılmasıyla 9 yıldır süren savaş resmen sona erdi.

500 askeri taşıyan 100 araç güneydeki Nasiriye kentinden herhangi bir saldırı olasılığına karşı karanlıkta hareket etti ve çölü geçerek Kuveyt’e girdi.

Halen Bağdat’taki Amerikan elçiliğinde birkaçyüz güvenlik personeli kalmış bulunuyor.

Beyaz Saray, Irak polis ve ordusunun ülkede güvenliği sağlayabileceğine ve çeşitli siyasi ve etnik gruplar arasındaki görüş ayrılıklarının demokratik yollarla giderilebileceğine inanıyor.

XS
SM
MD
LG