Erişilebilirlik

Hagel: 'Türkiye-İsrail İlişkileri Çok Önemli'


Hagel: 'Türkiye-İsrail İlişkileri Çok Önemli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pentagon’da ilk basın toplantısını düzenledi, Amerikalı ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kuzey Kore’yi uyaran Hagel, Amerika’nın her tehdidi ciddiye aldığını bildirdi.

“Türkiye-İsrail İlişkilerinin Düzelmesi Suriye İçin de Önemli”

Birleşmiş Milletler’in Suriye’ye kimyasal silah kullanıldığı iddialarını incelemek üzere bir heyet göndermeye hazırlandığını hatırlatan Savunma Bakanı, Suriye’deki durumun bütün bölgeyi etkilemesinin daha zor koşullar getirebileceği uyarısında bulundu.

Bir soru üzerine özellikle Suriye’deki durum nedeniyle Türkiye’yle İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Savunma Bakanı Hagel, Başkan Obama’nın bu yöndeki girişimine destek verdi ve NATO müttefiki Türkiye’yle NATO üyesi olmayan İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesinden Amerika’nın olduğu kadar bölgenin ve iki ülkenin de yarar sağlayacağını bildirdi.

“Türkler’e ve Atatürk’e Eskiden Beri Hayranım”

Savunma Bakanı Chuck Hagel, bir Türk gazetecinin sorusu üzerine, Türkler’e ve Türkiye’nin kurucusu Atatürk’e uzun zamandır hayran olduğunu belirtti, bunun Türkiye’de bilinmesinden de memnun olduğunu söyledi. Atatürk’ün çok önemli işler yaparak geride büyük bir miras bıraktığını kaydeden Hagel, “Zaman zaman Batı’da Atatürk’ün yaptıkları yeterince takdir görmüyor” eleştirisinde bulundu.

Washington Post’den “Umut Işığı” Yorumu

Washington Post gazetesi, “Umut Işığı” adlı Cuma günkü yorumunda “Türkiye’yle İsrail arasındaki yumuşama, Suriye’den gelen tehdidin kontrol altında tutulmasına yardımcı olacak” şeklinde görüş belirtti. Yorumda, “Ortadoğu’da kararan tablodan aydınlık bir haber çıktı” denilerek, Suriye’de iç savaşın yoğunlaşmasına, İran’ın nükleer programını yavaşlatmayı reddetmesine rağmen, Türkiye’yle İsrail’in aralarında yaklaşık üç yıldır devam eden gerginliğe son vermeleri” olumlu bir gelişme olarak nitelendi.

Washington Post, yorumunda, istikrarlı demokratik hükümetlere sahip iki bölgesel güç olan İsrail’le Türkiye’nin tam zamanında, Mısır ve Irak’ta iç karışıklıklar ve mezhep çatışmaları sürer ve Ortadoğu’da savaş çanları çalarken uzlaşmasının önemini vurguluyor.

Ancak yorumda birkaç hafta önce Başbakan Erdoğan’ın Siyonizm’le ilgili açıklamalar yaptığı ve Netanyahu’nun da diplomatik olmayan bir tavır izlediği hatırlatılarak, ikili işbirliğinin çok dikkatli bir politikaya dayandırılmasının şart olduğu görüşü savunuluyor.

Yoruma göre, iki ülkenin de işbirliği için çok önemli nedenleri var. Bunların başında da Ortadoğu’da karışıklıkların kaynağı olan Hizbullah ve el-Kaide gibi unsurlara karşı yoğun bir istihbarat işbirliği yapmak geliyor. Ancak gazete aşırı hayallere kapılmamak gerektiğinin de altını çiziyor ve yorumu şöyle sonlandırıyor: “En az beklentiyle bile, İsrail’le Türkiye arasında daha iyi ilişkiler kurulması, Amerika’nın Ortadoğu’daki çıkarlarının korunması ve bölgedeki karışıklıkları kontrol altında tutma hedefi açısından hayeti önem taşıyor.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG