Erişilebilirlik

Hagel: ‘Irak Artık Kendini Savunmalı’


Pentagon Sözcüsü Koramiral John Kirby’nin verdiği bilgiye göre, görevi Ashton Carter’a devretmeye hazırlanan Savunma Bakanı Chuck Hagel, bölgedeki Amerikan birliklerine de veda etti.

Savunma Bakanı Hagel’ın Irak ziyareti, Irak hükümet kuvvetleriyle Kürt peşmergeler ve Sünni aşiretlerin IŞİD militanlarıyla mücadele ettiği bir döneme rastlıyor. Irak ordusu IŞİD’i yenme konusunda sadece az sayılabilecek bir ilerleme kaydetmiş durumda. Hagel, bu ilerlemenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı Hagel, Irak’taki temasları öncesinde 200 Amerikalı ve Avusturalyalı askerle biraraya geldi ve ülkeyi savunma ve kendisini destekleme görevinin Irak ordusunun sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Hagel, “Afganistan’da olduğu gibi Irak’ta da ordunun savunma ve güvenliği sağlama sorumluluğunu üstlenmesinin şart olduğunu” söyledi. Amerika’nın yardım edebileceğini, destek verebileceğini belirten Bakan Hagel, bu desteğin danışmanlık, eğitim ve yardım şeklinde olabileceğini, Washington’un bunu zaten yapmakta olduğunu kaydetti. Hagel, ancak hükümetin bütün tarafları kucaklaması ve ülkenin savunması için harekete geçirmesinin Iraklılar’ın görevi olduğunu bildirdi.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Bağdat’ın ülkeyi savunmak için Amerika’dan daha çok silah almayı planladığı ve Amerikan hava desteğinin sürmesini istediği bildirildi.

Irak eski ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak el Rubai, Amerika’nın Sesi’ne Irak ordusunun Amerika’dan daha çok Abrams Tankı, Bradley savaş araçları, Stryker tanksavar füze araçları ve devriye araçları istediğini söyledi. Rubai, Obama yönetiminin Irak’a 1 milyar 200 milyon dolarlık tank cephanesiyle isabet yeteneği yüksek silahlar ve Hellfire füzeleri verilmesi için Kongre’yi bilgilendirdiğini kaydetti.

Irak Başbakanı Haydar Ebadi bugün Hagel’la görüşmeden önce, Kerbela’da yaptığı açıklamada, Irak’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü korumaya büyük önem verdiğini ve topraklarında başka ülkelerden kara birliği istemediğini tekrarladı. Irak hükümetinin ülkedeki Amerikalılar’a herhangi bir dokunulmazlık vermediğini belirten Irak Başbakanı, başka ülkelerden yardım alacaklarını ancak asker istemediklerini söyledi. Amerikalı askeri danışman ve eğitmenlere Irak hükümetinin ‘diplomatik dokunulmazlık’ verdiği yolunda anlaşmaya varıldığı yolunda haberler çıkmıştı.

Irak devlet televizyonu Amerikan uçaklarının son dört gün içinde Irak’ta IŞİD mevzilerine karşı 30 hava saldırısı yaptığını bildirdi. Suriye içindeki mevzilere de 14 hava saldırısı yapıldığı bildiriliyor. Amerika ve koalisyon ülkeleri Ağustos ayında operasyonların başladığından buyana Irakta 600, Suriye’de 500 hava saldırısı gerçekleştirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG