Erişilebilirlik

Hagel Afgan Savunma Bakanı'ndan İmza Sözü Aldı


Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Afgan mevkidaşından, Kabil hükümetiyle varılan güvenlik anlaşmasının “zamanında” imzalanacağına dair güvence aldığını söyledi

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Afgan mevkidaşından, Kabil hükümetiyle varılan güvenlik anlaşmasının “zamanında” imzalanacağına dair güvence aldığını söyledi.

Hagel bu açıklamayı, Cumartesi günü Kabil’de Savunma Bakanı Bismillah Han Muhammedi’yle görüşmesi sonrasında yaptı.

Amerikalı bakan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşme yapmayı planlamadığını, kendisine bu konuda davet de gelmediğini söyledi.

Hagel,”Devlet Başkanı Karzai ile görüşme talebinde bulunmadım. Ziyaretimin amacı bu değildi. Karzai’den de davet almadım, dolayısıyla kendisiyle görüşeceğimi sanmıyorum. Ziyaretim Afganistan’daki Amerikan askerleriyle ilgili,” dedi.

Karzai, Amerika ile varılan anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Anlaşma, 2014 yılı sonrasında da bazı Amerikan birliklerinin Afganistan’da kalmasını öngörüyor.

Amerika, anlaşmanın bu yıl sonuna kadar imzalanmasını aksi takdirde 2014 sonrasında tüm askerlerini çekeceğini söylüyor.

Afgan ulusal konseyi Loya Jirga, anlaşmayı inceledikten sonra Karzai’ye imzalaması için tavsiyede bulundu. Ancak, Karzai, Nisan ayında yapılacak seçimlerle yeni seçilecek başkanın anlaşmayı imzalamasında ısrar ediyor.

Ortadoğu'ya güvence

Afganistan ziyareti öncesinde Bahreyn’de bulunan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ortadoğulu liderlere, Washington’un bölge ülkelerine yönelik taahhütlerini hala koruduğuna dair güvence verdi.

Bahreyn’de düzenlenen bölgesel güvenlik forumunda konuşan Hagel, İran’la yapılan nükleer anlaşmanın, Afganistan’dan askerlerin çekilmesinin ve Amerika’nın bütçe açıkları nedeniyle savunma harcamalarındaki kesintilerin Washington’un bölgeye ilgisinin azaldığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini anlattı.

Manama Diyaloğu isimli forumda konuşan Hagel, Amerika’nın halen bölgede istihbarat sistemlerinin desteğindeki 35 bin askeri personel, tank, ağır silah, uçak ve savaş gemileri konuşlandırmış olduğunu hatırlattı.

İran’la iki hafta önce imzalanan altı aylık nükleer anlaşma bazı Körfez ülkelerinde kaygı yarattı. Anlaşma, İran’ın nükleer programlarından bazılarını askıya alması karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların kısıtlı ölçekte de olsa yumuşatılmasını öngörüyor. Körfez ülkeleri ise bunun İran’ı daha güçlü hale getireceğini ve bölgede istikrarsızlığa yolaçacağını sanıyor.

Chuck Hagel, bu kaygıları gidermek üzere bölgenin güvenliğini güçlendirmeye yönelik yeni adımlar önerdi. Bunlar arasında hava kuvvetleri komutanlarının düzenli olarak toplanarak füze savunma sistemlerini ele alması ve altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi’ne Amerikan savunma sistemleri satın almasına izin verilmesi de yer alıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG