Erişilebilirlik

Güvenpark Saldırısında Ölenler Kırmızı Karanfillerle Anıldı


Güvenpark Saldırısında Ölenler Kırmızı Karanfillerle Anıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

Ankara’da Kızılay Meydanı’ndaki Güvenpark’ta 13 Mart 2016’da yaşanan terör saldırısında hayata veda eden 36 kişi yakınlarınca kırmızı karanfillerle anıldı ancak söz konusu alanda ölenler anısına günümüze kadar herhangi bir anıtsal düzenleme yapılmamış olması tepkileri de beraberinde getirdi.

Saldırıyı PKK’ya bağlı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlenmişti.

Güvenpark saldırısının 3’ncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine, Ankara protokolü temsilcileri, iktidar veya muhalefet cephesinden milletvekilleri katılmadı. Üç yıl önce evlerine gitmek üzere otobüs duraklarında bekledikleri sırada hayatlarını kaybeden 36 kişi, aileleri ve sevenlerince anıldı. Aileler, Güvenpark’ın önünde bombalı araç saldırısı yaşanan noktaya kırmızı karanfiller bırakarak kayıplarını unutmadıkları mesajını paylaştı.

Aileler adına sözcülük görevini yürüten ve saldırıda 20 yaşındaki yeğeni Elvin Buğra Arslan’ı kaybeden Emekli Albay Faruk Dinç, kısa bir basın açıklaması yaptı. Dinç, üç yıl önce akşam üzeri Ankara’da güzel bir Pazar günü cehenneme çevrildiği için burada toplandıklarını ve o patlamada 36 canı kaybettiklerini dile getirdi. Sonrasında Kızılay’da hiçbir şey olmamış gibi hayat devam ederken kendilerinin anlık sevinçleri olsa da hep o günü yaşadıklarını belirten Dinç, bu saldırıya neden olanların bir kısmının ne yargılandığını ne de yakalandıklarını kaydederek, “Biz bu hayatta en azından buna neden olan insanların cezalandırıldıklarını görmek istiyoruz” dedi. Yüreklerindeki yangının sönmediğini söyleyen Dinç, her 13 Mart’ta yakınlarını kaybetmiş insanlar olarak, büyük bir aile olarak burada olacaklarını kaydetti ve birçok kişinin bunu önemsememesini eleştirdi.

Basın açıklamasının ardından ölenler anısına gökyüzüne beyaz balonlar uçuruldu. Bu sırada Dinç, basın mensuplarına gökyüzünü göstererek, “Nereye gittiğini görüyorsunuz değil mi? Onlar orada, ama buna neden olanlar asla gidemeyecekler” diye konuştu.

Kızını kaybeden anne Ankaralılar’a da isyan etti

VOA Türkçe’ye duygularını anlatan Gülten Akkaya, kızı Elif Gizem Akkaya’nın evine gelmek üzere otobüs beklediği sırada katledildiğini ve o günkü saldırıda 36 can kaybının yanısıra yüzlerce yaralı olduğunu hatırlattı. Akkaya, ilk günkü gibi tepkisi ve acısı taze olarak konuştuğunu vurgulayarak, “Kızılay’ın göbeğinde koca bir katliam yaşandı ve insanlar bizi sadece siz şehit annesisiniz diye teselli ettiler. Ama burada koca bir zulüm yaşandı, artık insanlar bunu görmek zorundalar. Şehitlik mertebesi Allah katındadır. Artık bizi 'şehit annesiniz' diye avutmayı bıraksınlar. Artık bu dünyada bize yaşatılan zulmü görsünler. Ne zaman duyacaklar sesimizi?” dedi.

Bu sırada anma töreninden habersiz oldukları gözlemlenen Ankaralılar’a da tepkisini dile getiren anne Gülten Akkaya, çevredekilere sesini yükselterek, anma töreninde yalnız bırakılmış olmalarına isyan etti. Akkaya, “Ne zaman bizim acımızı yüreğinizde hissedeceksiniz? Ne zaman gerçek insan olacaksınız? Ne zaman Türk halkının göbeğinde yaşanan bu acıya sessiz kalmayacaksınız? Bugün burada beklerdim ki bizim çocuklarımızın resimleri asılsın. Bugün burada Türk halkı arkamızda olsun. Bugün burada bu çocuklar katledilirken onlar bizim de çocuklarımız diye hep beraber haykıralım isterdim. Ama ne yazık ki hepimiz uykudayız. Bir gün uyandığınızda siz de bu acıyı yaşayacaksınız. Ben bundan korkuyorum. Hiçbir şey benim evladımı geri getirmeyecek. Herkes bunu bilsin. Ama siz bizim acımızı ne zaman yüreğinizde hissedeceksiniz, ne zaman bizimle ağlamayı öğreneceksiniz. O zaman Türk milleti ayağa kalkacak. Yeter artık yaşadığımız acılar, yeter artık duyarsızlığınız. Uyanın artık yeter artık. Bize terör mağduru diyenler, bugün burada olmayan TBMM üyeleri neredesiniz? Siz kime hizmet ediyorsunuz. Ben üç yıldır her gün ağlıyorum. O terör odakları bizi bölemeyecekler. Lanet olsun bu teröre” diye konuştu.

Aileler adına hukuki süreci takip eden Avukat Tülay Bekar ise, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, adalete katkıda bulunmak amacıyla en başından beri bu saldırıyla ilgili ceza davasını ücretsiz üstlendiklerini kaydetti. “Bu saldırıdaki herkes sadece halktı. İçimizden birileriydi. Görüşleri ne olursa olsun burada halk vardı” diyen Bekar, maalesef son üç yıldır hiçbir anma töreninde Güvenpark saldırısının sahiplenilmediğini söyledi. Bekar, “Maalesef üç senedir görünmez gibiyiz. Sadece kendi yağımızla kavruluyoruz” diyerek, bu saldırıyla ilgili sadece PKK değil FETÖ mensupları da dahil sorumluları kimse ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istediklerini ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG