Erişilebilirlik

Güvenlik Soruşturması Teklifi Tartışması Sürüyor


Türkiye’de muhalefet partilerinin “vatandaşlar arasında ayrımcılığa yol açacak şekilde fişleme yapılacağı” gerekçesiyle tepki gösterdiği “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi” TBMM’de gerilime neden oldu. Teklif, TBMM Genel Kurulu’nda dün muhalefet vekillerinin oy çokluğuyla reddedilmesine karşın AKP’li Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un girişimiyle bugün yeniden gündeme alındı.

TBMM’deki muhalefet parti grupları adına açıklama yapan başkan vekilleri, kabul edilmediği için bir yıldan önce aynı şekilde görüşülmesi mümkün olmayan yasa teklifinde ısrarcı olan AKP’yi eleştirdi.

Güvenlik Soruşturması Teklifi Tartışması Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:11 0:00

CHP’li TBMM Başkanvekili Haydar Akar yönetimindeki dünkü oturumda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi maddelerine geçiş sırasında TBMM Genel Kurulu’nda AKP – MHP’nin çoğunlukta olmadığı görüldü. Teklif maddelerine geçiş oylaması yapıldığında, CHP, İyi Parti ve HDP’li milletvekilleri oy çokluğuyla “kanun teklifi görüşülmemeli” şeklinde karar aldı. Dünkü süreçte tutanaklara geçecek şekilde oylama yapıldığı için yasa teklifi gündemden düşürüldü. Ancak AKP, İçişleri Bakanlığı’nın yasalaşmasını talep ettiği teklifteki ısrarı üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop devreye girdi ve bugün, dünkü oylamayı geçersiz kılacak adım atıldı. Teklif, bugün AKP – MHP’nin verdiği oylarla 6 Nisan’da yeniden görüşülmek üzere gündeme alındı.

Sürece muhalefet cephesi sert tepki gösterdi. Muhalefet partileri adına grup başkanvekilleri peş peşe basın açıklaması yaptı.

CHP’li Özel: “Cumhur İttifakı arzu halcisi, maç sonucunu değiştiriyor”

Özgür Özel
Özgür Özel

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Olağanüstü bir gün yaşıyoruz. 3 muhalefet partisi 10’ar dakika bölüşerek basın toplantısı yapıyoruz” diyerek Meclis iradesine müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Özel, AKP’li TBMM Başkanı Şentop’un önce dün akşam ve sonrasında bugün saat 12.00’de Başkanlık Divanı toplantısı düzenleyerek teklifi yeniden gündeme alma kararını, Meclis İç Tüzüğü’ne ve “tarafsız” olması gereken başkanlık makamına aykırı bulduklarını açıkladı. Özel, “Meclis Başkanı, Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Koşa koşa geldi, boncuk boncuk terlemiş. Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem (Haydar Akar’a atfen) golü veriyor. Yüksek hakem (Mustafa Şentop’a atfen) geliyor, ‘Çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor. Maç hakemi böyle değişir mi? Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyunbozanlıktır, bu mızıkçılıktır. Sizin taraf tutan hakeminiz olabilir, bizim de milletimiz var. Hakeme kendi takımınızın formasını da giydirseniz, bizim kaleyi büyütseniz, kendi kalenizi daraltsanız, üç tane kaleci de koysanız, bu millet bu maçı hak edene verecek. Bu millet bu sonucu sandıkta tescil edecek” diye konuştu.

AKP’liler üzerinde “Tayyip bey bizi mahveder” baskısı iddiası

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle yasama organı Meclis’in hiçe sayıldığını kaydeden Özel, “Aynı zamanda kendi grubunu yok sayan anlayış şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, tabiri caizse yediği golü yememiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda, Adalet ve Kalkınma Partisi. Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak isteyen bir anlayış.

İktidar vekilleri, bu fişleme kanununda içeride durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar. Tam da teklif maddelerine geçilecek iken gelmediler. 10 - 15 kişi AK Parti, bir o kadar da MHP. Bizim arkadaşlarımız salonda. Muhalefet vekilleri daha çoktu. AK Parti grup başkanvekili kendisi karar yeter sayısı talep edebilir, farkında değil, oysa talep etse karar yeter sayısı aranacak, o sırada gelebilir arkadaşları, her gün yaptıkları iş. Oylamaya geçildi. Başkan (Haydar Akar) baktı, açık bir fark var, maddelere geçilmesi reddedildi. İçtüzükte diyor ki ‘bir yıl süreyle gelemez.’ Haydar Bey oturumu kapattı, hepsi koştu geldi, baskılar, ‘Biz çoğuz’, ‘Bu işi elektronik kurtarır.’ Bu kadar açık bir oyda elektronik olur mu? Bir sonraki kanuna geçti. Önce 55 dakika sonra bir 55 dakika daha ara verildi. İçeride dünya kadar tartışma. Yoklama isterseniz Çin ordusu geliyorlar, müzakerede çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucunu kabul edeceksiniz. Bu milletin vergilerinden hepimiz maaş alıyoruz. ‘Tayyip Bey bizi mahveder’ diyor, orasını da sen (AKP’lilere atfen) düşüneceksin” dedi.

HDP’li Beştaş: “’Biz çoğunluğuz, dediğimiz olacak’ diye hukuk çiğneniyor”

Meral Danış Beştaş
Meral Danış Beştaş

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Hepimiz oradaydık bir açık oylama yapıldı ve çoğunluk oyuyla maddelere geçilmesi reddedildi” diyerek, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin bir yıldan önce yeniden gündeme alınmasıyla TBMM İç Tüzüğü’nün yok sayılacağını ifade etti. Beştaş, “Dünkü oylamada muhalefetin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. Maç 90 dakikadır ve bu 90 dakikada gol oldu. Şimdi bu gole ofsayt diyerek bozmaya çalışan bir akıl var, bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Maçı kurallarına göre oynadık şimdi atılan golü iptal ettirmeye çalışıyorlar. AKP ve MHP mızıkçılık, oyunbozanlık yapıyor. Oyunun kurallarını kabul etmiyor. Demokrasinin gereği muhalefet partilerinin dün açık oylarıyla ortaya çıkardığı sonucu kabul etmektir. Fişleme yasasının 1 yıl içinde bir daha gündeme gelmemesi gerekiyor” dedi.

Beştaş, dün yaşananlar için “Meclis TV yayın yaptı, Meclis Genel Kurulu “reddedilmiştir” şeklinde Twitter’dan paylaşım yaptı. Başkanlık Divanı, iki katip üyeden bir de başkan vekilinden oluşuyor ve iki katip üyenin hiçbir itirazı olmadı. Bu bizim hem tanıklığımız hem de Meclis TV’nin çekimiyle sabittir. Bu nedenle yapılan oylama sonucunda Meclis Başkanlık Divanı ve Meclis Başkanvekili kabul edilmemiştir şeklinde ilan etti. Oylama sonucu sabittir, ve resmidir” görüşünü aktardı.

Beştaş, “Reddedilmiş bir oylama tekrar katiyen gerçekleştirilemez birleşim yenilenemez. Bunun yolu kapalıdır, böyle bir usul yoktur. Ancak iktidarın bir kanun yapma tekniği var, çoğunluk oylarına ve parmaklarına güvenerek... Hiçbir şekilde muhalefetle uzlaşmak konusunda bir girişim ve kültürleri yok. ‘Biz çoğunluğuz ve her istediğimizi yaparız’ diyorlar. Demokratik bir yaklaşım ve zihniyet içinde değiller. 31 Mart seçimlerinde ‘Seçimi kazanamadım, tekrar seçim yapacağım’ diyen zihniyet bugün de güvenlik soruşturması yasasında ‘Ben kaybettim, ilan edilen, Meclis TV’nin yayınladığı ve tutanaklara geçen sonucu kabul etmiyorum’ diyor” diye konuştu.

İyi Parti’li Dervişoğlu: “AK Partili vekiller tekliften rahatsız mı?”

Müsavat Dervişoğlu
Müsavat Dervişoğlu

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, AKP grubunda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nden rahatsızlık duyulduğu görüşünü gündeme taşıdı. Dervişoğlu, dünkü oylamada salonda muhalefete kıyasla daha az iktidar vekili bulunduğu tabloyu sorgulayarak, “Tüm usul tartışmalarından bağımsız olarak, kanun teklifi AK Parti milletvekillerinin tamamı tarafından kabul görmüş olsaydı bu irade genel kurula da yansırdı kanaatindeyiz. AK Parti grubunun içerisinde, bu teklifle ilgili bu şekilde yasalaşmasından rahatsızlık duyan milletvekilleri mi vardır? Kamuoyu bu sorunun cevabını merak etmektedir” dedi.

Dervişoğlu, kanun teklifiyle ilgili yeniden oylama yapılmasını TBMM’ye müdahale olarak gördüklerini açıkladı.

Dervişoğlu, “Teklif, bir yıl içerisinde tekrar genel kurula getirilemeyecektir. İç Tüzüğün bu hükümleri yoruma açık değildir. Kesin ve nettir. AK Parti Grubu’nun temsilcileri İç Tüzüğün amir hükümleri açık ve net olmasına rağmen oylamanın tekrar edilmesinin yollarını aramışlardır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını, milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak, bunun yol ve yöntemlerini aramak demokrasi ile bağdaşmayan bir durumdur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte anayasanın çiğnendiğine, kanunların çiğnendiğine hepimiz şahit olduk. Şimdi sıra İç Tüzüğün yok sayılmasına mı gelmiştir? Parlamentonun ve dolayısıyla milletin iradesini yok saymaya yönelik herhangi bir girişime İyi Parti olarak izin vermeyeceğimizi buradan kamuoyuna ilan ediyoruz” tepkisini gösterdi.

AKP’li Şentop “elektronik oylama yapılmalıydı” görüşünü savundu

AKP’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen Başkanlık Divanı’nda TBMM Genel Kurulu’na teklifle ilgili yeniden oylama yapılması tezkeresi sundu. Tezkere AKP – MHP’li vekillerin oy çokluğuyla kabul edildi. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin 6 Nisan’da görüşülmesine karar verildi. AKP’nin dünkü oylamayı geçersiz kılmasına muhalefet tepki gösterirken TBMM’de gerilimli anlar yaşandı.

Şentop, tezkere sunuşu öncesindeki açıklamasında, “İtiraz var mı, yok mu? Budur. İtiraz olduğu o görüntülerde de var. İtiraz olduğunda elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. İç Tüzüğün 13. maddesine göre başkanlık divanına itiraz yapma hakkı var Başkanlık Divanı toplanıp karar alıyor, Genel Kurul oyuna sunuyor. Genel Kurul yeniden oylama yapabiliyor. Örneğin HDP’nin 3 Mart 2015'te itirazı var, aynı gün toplanıp karara bağlanmış. Bütün partilerin böyle itirazları var. Anayasa ve İç Tüzük Meclis Başkanı’na Genel Kurulu yönetme yetkisi veriyor. Meclis başkanvekilleri Meclis Başkanı’nın yerine yönetir. Hangi toplantıyı ne zaman hangi başkanvekilinin yöneteceğine meclis başkanı karar verebilir. Başkanvekillerinin yönettiği oturumlarla ilgili sorumluluk Meclis Başkanı’nda olduğu için tartışma olduğunda tartışmaya dahil olmam normaldir” dedi.

Şentop Özel’in tepkisine “Pişman ederim” yanıtı verdi

TBMM Başkanı Şentop, CHP’li Özgür Özel’in kendisine yönelik sözlerine içinse “İç Tüzüğe aykırı diyen vatandaşa toptancı usulüyle yanıt vermeyi uygun bulmuyorum. Meclis Başkanı koşarak gelmiş falan. Sıkıntı olduğunu fark ettiğimde koşa koşa giderim, bu benim görevimdir, görevimin gereğini de yaparım O arkadaşa konuşurken aynaya bakmasını tavsiye ediyorum ne anlama geldiğini anlaması için. Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim; pişman ederim” ifadesini kullandı.

Şentop, “İşaretle oylamak diye bir oylama usulü var. İşaretle oylama genel olarak meclisin farklı hükümler olmazsa genel olarak kullandığı oylamadır. Tam olarak sayı hesabı da yok. Çoğunluk ne taraftadır onunla karar verilir. Başkanla katip üyeler birlikte sayarlar, hangisinin çok olduğunu diyor. Bir katip üye yanlışlık var, sayı yok yeter sayısı dediği zaman elektronik oylamaya geçilmesi lazım. Bu oylamada da sistemde fark var” diyerek dün elektronik oylama yapılması gerektiği görüşünü yineledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG