Erişilebilirlik

BM'den Türkiye'ye Yönelik 'Suriye' Kaygısı


BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türk askerinin Suriye’nin kuzeyindeki bazı hedefleri vurmasından endişe duyduğunu açıkladı. Rusya tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine bir mektupla getirilen, ‘Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG hedeflerine düzenlediği topçu ateşlerinin durdurulmasına’ yönelik değerlendirmenin, Güvenlik Konseyi’ne üye değişik seviyelerde de olsa 15 ülkenin tamamının görüş birliğiyle alındığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Venezüella Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rafael Ramirez Darrio Carreno, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “ Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin Suriye’nin Kuzeyine yönelik düzenlediği saldırılardan kaygı duyuyor” dedi.

Suriye'nin de Rusya’nın mektubundan ayrıca Suriye’nin Kuzeyine yapılan Türk topçu ateşiyle ilgili Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdiğini ifade eden Büyükelçi Carreno, "Tüm Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi. Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını sorusunu da Büyükelçi Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda aynı görüşte olduğunu belirtti.

Rusya’nın Azez Saldırısı

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Rusya’nın, Suriye’nin Azez kentinde okul ve hastaneleri bombaladığı ve sivil ölümlere insan hakları ihlallerine yol açtığıyla ilgili Güvenlik Konseyi’nin bir açıklama yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Büyükelçi Carreno, konuyla ilgili farklı kaynaklardan farklı bilgiler geldiğini belirterek daha fazla bilgi edinmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Suriye’deki tüm gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Carreno, “Bütün tarafların uluslararası hukuka ve insan haklarına saygılı olmasını bekliyoruz” dedi. Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronko’da Rus savaş uçaklarının Suriye’nin Azez kentinde hastane bombaladığına dair iddiaların Ankara hükümeti tarafından kasıtlı olarak propaganda amacıyla yapıldığını belirterek iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Çevik: ‘Kurumsal bir karar alınmadı’

Güvenlik Konseyinin tüm üyelerinin düşüncelerinin değişik seviyelerde de olsa aynı yönde olduğunu belirten Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Carreno’ nun açıklamasının ardından Anadolu Ajansına bir açıklama yapan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Güvenlik Konseyi’nin Türkiye ile ilgili bir karar almadığını söyledi. Büyükelçi Çevik, yaptığı açıklamada, ''Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15'i birden ‘Konsey'in pozisyonu budur’ diye kurumsal bir karar almamış vaziyette. 15 ülkenin bir konuda fikir beyan etmesi ayrı bir şey, Konsey'in bu belirtilen fikirler çerçevesinde ‘Konsey'in kurumsal olarak pozisyonu budur’ demesi ayrı bir şey. Onun için ayrı bir karar gerekiyor. Böyle bir kararın alınmadığını bize Konsey'deki muhataplarımız teyit etmiş vaziyetteler" dedi.

Suriye ve Irak Güvenlik Konseyi’ne Türkiye’yi şikayet etti

Rusya’nın Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG hedeflerine Türk ordusunun düzenlediği topçu ateşlerinin durdurulması ve kınanması konusunda yazdığı mektup dışında Türkiye Güvenlik Konseyi’ne Irak ve Suriye tarafından da şikayet edildi.

Suriye hükümetinin, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saldırdığını ve barış sürecini sabote etmekle suçlandığı iki ayrı mektupta BM Güvenlik Konseyi’ne sunuldu.

Türkiye için diğer bir şikayet mektubu da Irak’tan geldi. Irak’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Güvenlik Konseyinden ülkesinde bulunan Türk askeri unsurlarının sona erdirilmesini isteyen bir karar almasını isteyen bir mektup sundu.

Türkiye'den müttefiklere 'ortak kara operasyonu' çağrısı

Bu arada Türkiye, müttefiklerine, Suriye’deki savaşı sonlandırmak için beraber kara operasyonu çağrısı yaptı. Bu arada BM yardım konvoyları, kuşatma altındaki kentlere doğru yola çıktı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Vanessa Huguenin, Suriye hükümetinin henüz 7 kuşatma altındaki bölgeye girişlerine izin verdiğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Şam’da yaptığı açıklamada, yardım konvoylarının bugün yola çıkacağını ve iki tarafın insani yardım girişi konusundaki kararlığının da böylece görüleceğini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüşen de Mistura, “Nerede olurlarsa olsun ulaşabilecekleri her Suriyeli’ye ulaşmak istemeleri ve BM yardımına izin vermeleri Suriye hükümetinin görevi; özellikle de bu kadar zamandan sonra” diye konuştu.

İstanbul’da adı açıklanmayan bir yetkili ise muhabirlere, Türkiye’nin Suriye’de kara operasyonu istediğini ve Amerika’nın ve diğer müttefiklerin IŞİD’e karşı desteğini beklediğini söyledi.

“Kara operasyonu olmadan Suriye’de savaşı durdurmak olanaksız” diye konuşan yetkili, Türkiye’nin son günlerde Amerika ve diğer Batılı ülkelere de bu konuda baskı yaptığını belirtti.

Ancak Türkiye’nin Suudilerle ortak ya da tek başına eyleme geçmesinin olanaksız olduğunu söyleyen yetkili, Amerika’nın liderliğindeki koalisyon içinde fikir birliğine ulaşılması gerektiğini ifade etti. Yetkili, konu hakkında yorum yapma izni olmadığı için isminin açıklanmasını istemedi.

Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, IŞİD’le mücadeleyi bahane göstererek Suriye’de kara operasyonuna hazırlandığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG