Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi’nde Venezuela Tartışması


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin yaptığı başvuru sonrasında, Venezuela’daki siyasi krizi tartışmak için New York’ta olağanüstü toplandı. Yaklaşık beş saat süren toplantıda hararetli tartışmalar yaşandı.

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan BM’nin barışı geliştirmekten sorumlu genel sekreter yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Venezuela halkının barış, refah ve tüm insan haklarından yararlanmalarını sağlayacak, ülkede siyasi bir çözüm yaratılması için hepimiz yardım etmeliyiz” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı DiCarlo, Venezuela’daki durumun hem ekonomik hem de siyasi olarak korkunç olduğunu ifade etti. Ülkedeki nüfusun yaşanan sıkıntılı durumdan etkilendiğini kaydeden DiCarlo, “Nüfus sistematik bir şekilde etkileniyor. Neredeyse 30 milyon Venezuelalının tamamı aşırı enflasyondan ve reel maaşların düşmesinden olumsuz olarak etkileniyor. Ülkede gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşmak çok zor. Ülkede kıtlık yaşanıyor. Sağlık ve eğitim hizmetleri neredeyse verilemiyor. Su, elektrik, ulaştırma ve kentsel hizmetler gibi temel hizmetler aksıyor” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

“Siyasi çözüm girişimleri sonuç vermedi”

Yıllarca süren siyasi çekişmeler sokak protestolarına yol açtığını belirten DiCarlo ülkedeki son yıllarda yaşanan siyasi krizi şöyle değerlendirdi, “Venezuela’da 2017 yılında, muhalefet partilerinin katılmadığı seçimlerle bir Ulusal Kurucu Meclis kuruldu. Ulusal Kurucu Meclis yasama organının temel görevlerini devraldı. Ülkede yetersiz kalan ve muhalefet partileri tarafından kabul edilmeyen bir anayasa reformu süreci başlatıldı. Siyasi uzlaşmayı sağlama çabaları, Mayıs 2016 gibi erken bir tarihte, Dominik Cumhuriyeti, Panama ve İspanya'dan üç eski cumhurbaşkanının Güney Amerika Milletler Birliği himayesinde (UNASUR) himayesinde bir girişimle başladı. Başlangıçtaki bazı somut ilerlemelere rağmen, 2017 yılının başında askıya alınan bu girişimle nihai bir anlaşmaya varılmadı” diye konuştu.

“Protesto gösterilerinde en az 20 kişi öldü”

DiCarlo, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’ne (OCHR) göre, yerel kaynakların en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdiğini belirterek, “Protestolar büyük ölçüde barışçıl olsa da şiddet olayları yaşandı. Birçok kişi öldü ya da yaralandı. Çok sayıda protestocu gözaltına alındı. Venezuela halkının refahı ve tüm haklarından yararlanabildiği konusunda endişeliyim. Gelecekte Venezuela için yapması gerekenler konusunda farklı görüşler var. Ancak, hepimiz, Venezuela halkının iyiliğini sürdürmek için yönlendirilmeli ve ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması için birlikte çalışmalıyız” dedi

ABD: “Venezuela halkının daha iyi bir yaşamı için yanlarında olacağız”

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’nın meşru liderinin Juan Guido olduğunu söyledi. Pomneo, Guido’nun desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Venezuelalılar ülkelerini diktatör Maduro’dan geri almak istiyor” diye konuştu. Ülkede özgürce seçimlerin yapılmasının gerektiğini belirten Pompeo, “Venezuela halkının daha iyi bir yaşamı için yanlarında olacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı Pompeo, Venezuela’nın demokrasiye geçişinin desteklenmesinin gerektiğini kaydederek, “Güvenlik Konseyi üyelerini Venezuela’nın demokratik geçişini desteklemeye ve Cumhurbaşkanı Guaido’yu desteklemeye davet ediyoruz” dedi.

Pompeo tüm ülkelerin, Venezuela halkının Nicolas Maduro'nun gayri meşru mafya devletinden kurtulması ve ülkedeki yaşanan insani kriz için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ”Her on Venezuela vatandaşından dokuzu yoksulluk içinde yaşıyor. 3 milyondan fazla kişi anavatanlarından kaçmak zorunda kaldı. Bu durum uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor" diye konuştu.

Rusya: ”ABD Venezuela’da darbe girişiminde bulundu”

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD ve müttefiklerini, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı darbe yapmaya çalışmakla suçladı.

Nebenzia, toplantıda yaptığı konuşmada ABD'nin Venezuela politikasını eleştirdi. Nebenzia, ABD’nin Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya destek vermesinin bir darbe olduğunu belirterek,ABD ve müttefikleri utanmaz ve saldırgan bir tutumla ülkede darbe yapmaya çalıştı. Seçilmiş başkanı devirmeyi amaçladı“ dedi.

Nebenzia, Washington'un Venezuela'da darbe gerçekleştirmeye çalıştığını, bu tür eylemlerin tüm dünya için tehdit oluşturduğu belirterek, ”ABD herkesin gözü önünde uluslararası hukukun tüm normları ihlal ediyor. Bağımsız bir ülkeye darbe girişiminde bulunuyor. Bu durum BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelecek bir konu değil. Venezuela’yı dışarıya yönelik bir tehdit görmüyoruz. Biz Venezuela’nın dünyaya ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. ABD bu konuyu konseye taşıyıp Venezuela’yı istikrarsızlaştırmak istiyor” diye konuştu.

“Washington kirli oyunlarına Güvenlik Konseyini de dahil etti”

ABD’nin Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü olarak toplamasının Venezuela’daki durumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir adım olduğunu söyleyen Nebenzia, şöyle konuştu: “Bugünkü etkinliğin Amerikan heyet tarafından tek bir amaçla gerçekleştirildiğinden hiçbir şüphemiz yok. ABD, bu ülkeye kendi yaklaşımlarını ve son zamanlarda karşı karşıya kaldığı sorunları çözmeye yönelik reçetelerini dayatarak, Venezuela’daki durumu istikrarsızlaştırmaya devam ediyor. Washington’un bu kirli oyunlarına Güvelik Konseyini de dahil ettiği için üzgünüz” dedi.

New York’ta Maduro destekçileri gösteri düzenledi

Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında New York’ta Maduro’yu destekçileri Venezuela Konsolosluğu önünde toplandı. Maduro'ya destek gösterisinde protestocular ABD aleyhinde sloganlar attı. düzenledi. Göstericiler, “Venezuela’dan ellerinizi çekin“ pankartları taşıdı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG