Erişilebilirlik

Güvenli Bölge Müzakerelerinde İlerleme


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Amerika’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda oluşturulması planlanan güvenli bölgenin ayrıntıları konusunda anlaşmaya yakınlaştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, bir basın toplantısı sırasında Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’deki temaslarıyla ilgili bir soru üzerine bu açıklamayı yaptı. Ankara, Amerika askerlerinin bölgeden çekilmesinin ardından Fırat’ın doğusunda güvenli bir bölge oluşturmak istiyor.

Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey 2 gündür Türkiye’de temaslarda bulunuyordu.

"İdlib insani krizin eşiğinde"

Bu arada Rus ve Suriye güçlerinin, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesine yönelik gece saatlerindeki hava ve topçu saldırılarının Moskova ve Ankara arasında varılan silahtan arındırılmış bölge anlaşmasından bu yana en şiddetlisi olduğu kaydedildi.

Hama’nın kuzeyi ile İdlib’in güneyinde saldırıya uğrayan kasabalar Eylül ayında Rusya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın kapsamında olan yerler.

Bu hafta başında Washington güvenli bölgedeki şiddetin, bölgenin istikrarsızlaşmasıyla sonuçlanacağı uyarısında bulunmuştu.

İdlib sivil savunma yetkilileri ve bölgede faaliyet gösteren Amerikan tıbbi yardım kuruluşu, Salı gününden bu yana Rus ve Suriye ordusunun saldırılarının binlerce kişiyi Türkiye sınırındaki kamplara gitmeye zorladığını ve saldırıların 4 sağlık tesisine zarar verdiğini kaydetti.

Amerika'daki "Union of Medical Care and Relief Organizations" adlı kuruluşun başkan yardımcısı Khaula Sawah, sağlık tesislerinin boşaltılmakta olduğunu ve en fazla ihtiyacı olanların tıbbi yardıma ulaşımının olmadığını kaydetti. Sawah, insani bir krizin eşiğinde olunduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG