Erişilebilirlik

Guterres: ‘Trump’a Muhalefet Etmekten Korkmuyorum’


1 Ocak’ta görevine başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde dün ilk kez bir basın toplantısı düzenleyerek yaklaşık yedi aydır sürdürdüğü çalışmalarını değerlendirdi.

10 yıl BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yapan Guterres, BM Genel Merkezi’ndeki ilk basın toplantısı için Dünya Mülteciler Günü'nü seçti.

Guterres, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri mülteciler için daha fazla çaba göstermeye ve barındırdıkları mültecilerin sayısını arttırmaya çağırdı.

Guterres, “Mültecilerin korunması, dayanışma ya da cömertlik meselesi değil, uluslararası hukuka göre bir zorunluluk niteliğindedir. Uluslararası toplumun mülteci haklarına saygı duyması gerekir,” dedi.

Guterres, özellikle siyasi popülizmin, yabancı düşmanlığının mültecileri hedef haline getirdiğini belirterek, “Terör kurbanı olarak ülkelerinden kaçan mülteciler, terörist olmadıkları halde teröristlikle suçlanıyor. Onlar terör kurbanları, terörden kaçıyorlar bu yüzden mülteciler" dedi.

“ABD’nin yerini başka aktörler alabilir”

Guterres basın toplantısında, Birleşmiş Milletler muhabirlerinin küresel sorunlarla ilgili sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin Trump yönetimi tarafından başlatılan ABD için yeni bir dünya düzeniyle ilgili düşünceleri hakkındaki sorusunu da Guterres, "ABD’nin uluslararası camianın karşı karşıya kaldığı pek çok sorunun uzağında kalması ne Amerika ne de dünya için iyi olur. Bunun ABD için iyi olduğunu sanmıyorum. Bunun dünya için de iyi olduğunu sanmıyorum. ABD, küresel liderliğini, dış politika ve uluslararası ilişkilerden çok yönlü olarak bağlantısını keserse, diğer aktörlerin bu rolü üstlenmesi kaçınılmaz olur" diye yanıtladı.

“ABD’nin fonları azaltması çözülmez bir sorun yaratır”

Genel Sekreter Guterres, ABD'nin Birleşmiş Milletler’e verdiği fonlarda kesinti yapmasının büyük bir felaket olacağını söyledi.

Guterres, böyle bir durumun Birleşmiş Milletler’in yönetimine çözülmez bir sorun yaratacağını öne sürdü. Guterres bu konuda ABD Kongresi’nde çeşitli temaslarda bulunmak için başkent Washington’a gideceğini söyledi.

“Trump’a muhalefet etmekten korkmuyorum”

Guterres, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesi nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’a muhalefet etmekten korkmadığını belirtti.

ABD iş dünyasının ve sivil toplum örgütlerinin Paris İklim Anlaşması’nı destekleyip harekete geçmesini de, “Çok teşvik ettiğimiz bir umut sinyali" diye değerlendirdi.

“Suriye’de ABD ve Rusya gerginliğinden endişeliyim”

Guterres, ABD’nin Suriye uçağını düşürmesinin ardından Rusya ile arasında doğrudan bir çatışma çıkmaması içinde taraflara anlaşmazlığın tırmandırılmaması çağrısında bulundu.

Olayın çok önemli olduğunu vurgulayan Guterres, "Gerçekten endişeliyim ve umarım bu durum çatışmanın daha da dramatik bir şekilde tırmanmasına yol açmaz. Çünkü bu tür olaylar çok fazla aktörün bulunduğu karmaşık çatışma durumlarında çok tehlikeli olabilir" diye konuştu.

“Çatışmalarda arabuluculuk yapmayı sürdüreceğim”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, görevi devraldıktan sonra Güney Sudan, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Suriye, Libya Afganistan ve Kıbrıs dahil olmak üzere çok sayıda sorunlu yerde ve bazı bölgelerde süren çatışmalarda "etkin arabuluculuk" yapmayı sürdüreceğini söyledi.

Guterres, “Bu, sorunların çözülmesi hiç kolay değil. Yine de, bu tür temaslarda daha çok aktif olarak çalışmaya niyetliyim” dedi.

“Katar konusunda ABD arabuluculuk yaparsa memnuniyet duyarız”

Katar ile Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın Kuveyt’in yaptığı gibi bölgesel bir çaba ile çözülebileceğine işaret eden Guterres, “Ancak ABD, arabuluculukta yer alır ve etkili bir şekilde bunu yaparsa memnuniyet duyarız" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG