Erişilebilirlik

Guterres Kıbrıs Müzakerelerinin Başlayacağından Umutlu


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyi’nde tartışılacak Kıbrıs raporunu ilgili daimi temsilciliklerle paylaştı.

BM Sözcüsü Stephan Dujarric, Guterres tarafından hazırlanan son Kıbrıs raporunun, yakın zamanda Güvenlik Konseyi’nin gündemine de alınacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres 13 sayfalık son raporunda, bu kez tarafların adada kalıcı barışı sağlayacak müzakerelere yeniden başlayacağı umudunu taşıdığını belirtti.

Guterres raporda, Kıbrıs müzakerelerinin taraflar arasında yeniden başlaması için yaptıkları çalışmaları detaylarıyla aktardı. Guterres taraflarla şimdiye kadar çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Daha fazla güven arttırıcı önlem aldık”

Guterres, Rum lider Nikos Anastasiadis ve Türk lider Mustafa Akıncı’yla müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik yaptıkları görüşmelerin de önemine dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri, iki tarafın da Kıbrıs’ta kalıcı çözüm bulunması konusunda yeniden müzakerelere başlamak için ek güvence istediklerini bildirdi ve bunun sağlanması için önemli güven arttırıcı önlemlerin alındığını kaydetti.

Guterres, raporunda ada halkının hazırlanan barış planıyla birlikte neler olacağı konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek, “2018 yılında BM ve Dünya Bankası tarafından yapılan anketlerde bunu gördük. Bir kısmı çok az şey biliyor, bir kısmı da hiçbir şey bilmiyordu” dedi.

Guterres, Kıbrıs konusunda müzakerelere yeniden başlanması için görevlendirdiği özel danışmanı Jane Holl Lute'nin dört kez adaya giderek taraflarla görüştüğünü ayrıca Türkiye, İngiltere, Yunanistan ve Avrupa Birliğiyle de görüşmeler yaptığını kaydetti.

Lute’nin taraflarla görüşmelerini sürdüreceğini kaydeden Guterres, Lute’ye müzakerelerin yeniden başlaması için şimdiye dek yaptığı çalışmalar için de teşekkür etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG