Erişilebilirlik

Guterres: ‘Görüşmeler Yavaş İlerliyor’


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs görüşmelerinin yavaş ilerlediğini söyledi.

Guterres, müzakerelere hız kazandırmak amacıyla Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs görüşmelerinin üçüncü gününde İsviçre’ye gitti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’le öğle yemeğinde biraraya geldi. Görüşmenin ardından Guterres, “Daha yapacak çok iş var” dedi. Guterres, “Yavaş ilerliyor ve daha çözülmesi gereken çok konu var” dedi.

Guterres bununla birlikte tarafların bazı konularda esneklik göstermeye başladığını görüş ayrılıklarının azaldığını söyledi.

Tarafları çözüme zorlamadıklarını vurgulayan Guterres, görüşmelere süre kısıtlaması koymanın süreci çökerteceğini söyledi.

Rum ve Yunan tarafı Guterres’in görüşmelere katılmasından memnun. Anastasiades, Guterres’in çıkmazdan kurtulmak için muhtemel yollar önerdiğini kaydetti. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin katkısının ‘yararlı’ olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Crans-Montana’daki görüşmeleri “son konferans” olarak nitelemişti.

İki taraf Kıbrıs’ın gelecekteki güvenliği konusunda farklı düşünüyor. Bu da diğer konularda uzlaşma sağlanmasını zorlaştırıyor.

Türkiye, Kıbrıslı Rumların ve Yunanistan’ınAda’dan Türk askerlerinin çekilmesi isteğine karşı çıkıyor.

Türkiye Ada’nın birleşmesinden sonra da askerlerden bir bölümünün Kıbrıs’ta kalmasından yana.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Cuma günkü görüşmelere başlamadan önce kimsenin “ya hep ya hiç” demesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG