Erişilebilirlik

Guterres: ‘ BM Barış Gücünde Reform Şart’


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "BM Uluslararası Barış Gücü Günü" mesajında, dünya barışını korumak için verdikleri mücadelede stratejik reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Genel Sekreter Guterres, dünyanın bir çok bölgesinde süren savaş ve karışıklıklara müdahale için barış gücünün karşılaştıkları tehlikeli ve zorlu ortamlara uyum sağlamaları için ihtiyaç duyduğu araç ve kurallara sahip olması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter, "Birleşmiş Milletler barış operasyonlarında sıklıkla hedeflerimiz ve bunlara ulaşmak için gerekli olan araçlarımız arasında bir boşlukla yüzleşiyoruz. Gerçeklerle başa çıkabilmek için görevlerimizin ve görev kapasitelerinin artırılması konusunda hükümetlerle ve diğer ortaklıklarımızla ciddi bir stratejik reform gerekiyor” dedi.

Guterres, barışı koruma konusunda önemli reformların maliyetleri düşürebileceğini belirterek, bu şekilde barış gücünün sevkiyatının daha hızlı ve daha esnek olabileceğini belirtti.

Genel Sekreter Guterres, barış gücünün bütçesinin küresel askeri harcamaların yüzde birinin yarısından daha az olduğunu ve bu maliyetin 193 Birleşmiş Milletler üyesi devletler tarafından paylaşıldığını kaydetti.

‘Barış Gücü operasyonları ABD askeri harekatlarından çok daha ucuz’

Guterres, Amerika'da yapılan çeşitli çalışmaları da örnek olarak göstererek, barış gücü misyonlarının daha etkili ve daha ucuz olduğunu savundu. Guterres, ABD askeri harekatlarının BM barış gücü askeri misyonlarından tam 8 kat daha maliyetli olduğunu vurguladı.

Guterres, "Yatırım, ekonomik büyümeyi ve refahı düşündüğümüzde başarılı barışı koruma operasyonları bu maliyetleri çok rahat karşılar. Savaş ve karışıklıklara yapılan başarılı barışı koruma misyonlarından sonra artan istikrar ve güvenlik bu maliyetleri öder” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler barış güçlerinin her gün birbirlerini öldürmeye çalışan silahlı gruplar arasında kendilerini riskin içerisinde bulunduklarını belirten Guterres, “Barış soyut bir konsept, ancak barışı sağlamak zor ve tehlikeli koşullar altında her gün çok zorlu çalışmaya bağlı” ifadesini kullandı.

‘Barış Gücünün 54 operasyonunda 3 bin 500 kişi yaşamını yitirdi’

‘Mavi Miğferliler’ olarak bilinen Birleşmiş Milletler Barış Gücü ilk uluslararası askeri misyonunu, 29 Mayıs 1948'de Filistin'de düzenledi. BM Genel Kurulu, 2002 yılında ‘Birleşmiş Milletler Barış Gücü Günü’ olarak 29 Mayıs'ı seçti.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, El Salvador'dan Namibya'ya, Mozambik'ten Kamboçya'ya uzanan ülkelerde kalkınma ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve güçlendirmek için yardımcı oldu. BM Barış Gücü, şu ana kadar 54 ayrı uluslararası operasyonu tamamladı.

1948'de Filistin'deki ilk barışı koruma operasyonundan bu yana, 43 ülke vatandaşı olan asker, polis, sivil barış güçleri de dahil olmak üzere barış hizmetinde 3 bin 500 BM personeli öldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG