Erişilebilirlik

Gürcistan'da Uzlaşma Adımı


Parlamento seçimini kazanan Gürcü muhalefet lideri Bidzina İvanişvili
Parlamento seçimini kazanan Gürcü muhalefet lideri Bidzina İvanişvili
Gürcistan’da parlamento seçimlerini kazanan Bidzina İvanişvili, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’yi istifaya çağırmaktan vazgeçti.

İvanişvili, Saakaşvili’den çekilmesini isteyen bir ültimatom yayınlamadığını söyledi. İvanişvili, yeni hükümetin kurulması konusunda cumhurbaşkanı ile işbirliği yapmayı da önerdi.

Parlamento başkanı David Bardaze, İvanişvili’nin cumhurbaşkanını isifaya çağırmasının anayasaya aykırı olduğunu açıklamıştı.
Gürcistan anayasası cumhurbaşkanının süresi dolana görevde kalmasını ve yeni hükümetin kurulmasına yardımcı olmasını öngörüyor.

Milyarder Bidzina İvanişvili’nin lideri olduğu Gürcistan Rüyası adlı koalisyon oyların yüzde 54’ünü alırken iktidardaki Birleşik Ulusal Hareket partisi yüzde 41’de kaldı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Salı günü partisinin parlamento seçimlerini kaybettiğini kabul etti.
Saakaşvili televizyonda yaptığı açıklamada seçimi kazanan muhalefet koalisyonuna yeni hükümeti kurma sürecinde yardımcı olma sözü verdi.

Yeni Gürcü anayasasına göre başbakan ikinci ve son dönemi gelecek yıl sona erecek Saakişvili’nin cumhurbaşkanı olarak sahip olduğu yetkileri üstlenecek. Yeni başbakanı parlamento seçecek.

Saakaşvili, muhalefetin seçimi kazanması ve İvanişvili’nin başbakan olması halinde Gürcistan’ın Batı’dan uzaklaşacağı ve yeniden Moskova’nın nüfuzu altına gireceğini önesürmüştü.
Hem Batı hem de Rusya yakın işbirliği yapacağını söyleyen İvanişvili ise Gürcistan’ın Avrupa Birliği ve NATO’ya katılma politikasını değiştirmeyeceği sözü verdi.

İvanişvili’nin yandaşları cumhurbaşkanını diktatör olmakla suçluyor. Saakişvili ayrıca 2008 yılında Rusya ile kısa ancak ağır yenilgiyle sonuçlanan savaşı başlatmaktan sorumlu tutuluyor. Saakaşvili bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya bölgesini geri almak için kuvvete başvurunca Rusya müdahale etmişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gürcistan’daki parlamento seçiminin Moskova-Tiflis ilişkilerinin normalleşmesine yardımcı olacağını umduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG