Erişilebilirlik

Gürcistan'da Seçimi Muhalefet Kazandı


Tiflis'te seçim zaferini kutlayan muhalefet yanlıları
Tiflis'te seçim zaferini kutlayan muhalefet yanlıları
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili, partisinin parlamento seçimlerini kaybettiğini kabul etti.

Şaakaşvili televizyonda yaptığı açıklamada seçimi kazanan muhalefet koalisyonuna yeni hükümeti kurma sürecinde yardımcı olma sözü verdi. Milyarder Bidzina İvanişvili’nin lideri olduğu Gürcistan Rüyası adlı koalisyon oyların yüzde 54’ünü alırken iktidardaki Birleşik Ulusal Hareket Partisi yüzde 41’de kaldı.

Pazartesi gecesi Tiflis’te toplanan binlerce muhalefet yanlısı seçim zaferini kutlarken iktidar partisi de seçimi kazandığını iddia etmişti.
Yeni Gürcü anayasasına göre ikinci ve son dönemi gelecek yıl sona erecek Şaakişvili’nin cumhurbaşkanı olarak sahip olduğu yetkileri üstlenecek yeni başbakanı parlamento seçecek.

Şaakaşvili, muhalefetin seçimi kazanması ve İvanişvili’nin başbakan olması halinde Gürcistan’ın Batı’dan uzaklaşacağını ve yeniden Moskova’nın nüfuzu altına gireceğini öne sürmüştü. İvanişvili iddiayı reddediyor.

İvanişvili yanlıları cumhurbaşkanını diktatör olmakla suçluyor. Şaakişvili ayrıca 2008 yılında Rusya ile kısa ancak ağır yenilgiyle sonuçlanan savaşı başlatmaktan sorumlu tutuluyor. Şaakaşvili bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya bölgesini geri almak için kuvvete başvurunca Rusya müdahale etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG