Erişilebilirlik

Güneydoğu’dan PKK’ya ‘Şiddetten Vazgeç’ Çağrısı


Aralarında hukukçu, siyasetçi, yazar, akademisyen ve işadamlarının bulunduğu bir grup, ortak bir açıklama yaparak PKK’yı şiddetten vazgeçmeye çağırdı. Açıklamada Cumhurbaşkanı ve parti liderlerine de Kürt sorununun çözümü için adım atılması çağrısı yapıldı.

Milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş, Diyarbakır Baro Başkanvekili Ahmet Özmen, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Akademisyenler Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Doç. Dr. Vahap Coşkun, iş insanları Bedrettin Karaboğa ile Ferda Cemiloğlu, Yazar Mesut Yeğen, Kürt aydınlarından Tarık Ziya Ekinci gibi 61 ismin imzaladığı ortak bildiride, son günlerdeki bombalı saldırıların toplumu derinden sarstığı vurgulandı. Saldırıların kınandığı açıklamada, “Son günlerde peş peşe gelen bombalama eylemleri toplumu derinden sarsıyor, hepimizi üzüntüye sevk ediyor ve aynı zamanda endişeye kapılmamıza neden oluyor. Çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan bu eylemleri kınıyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında önce PKK’ya çağrı yapıldı; ”Her bombalama eylemi demokratik siyaset alanlarını daraltıyor. Her ölüm bizi çözümden biraz daha uzaklaştırıyor. Şiddeti, bir bütün olarak reddediyoruz. Bu bağlamda PKK’yi şiddet yöntemlerini terk etmeye ve şiddet eylemlerine bir an önce son vermeye çağırıyoruz.”

Açıklamanın son bölümünde ise Kürt sorununun çözülmesi için dialog çağrısı yapılarak, “Hepimizi rahatlatacak olan sivil siyaset sahasının genişletilmesidir. 15 Temmuz’daki meş’um darbe girişiminin püskürtülmesini, demokratik siyasi zeminin inşası için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Bu çerçevede başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan’ı, muhalefet liderlerini, Meclis’i ve sorumluluk sahibi her kişi ve kurumu Kürt meselesinin çözümü için diyalog ve işbirliğini ilerletecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Bizler aşağıda imzası bulunanlar; Toplumsal uzlaşmayı pekiştirmeyi, demokratik ölçütleri yukarıya taşımayı ve sorunları barış içinde çözmeyi hedefleyen bütün çabalara destek olmaya ve her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG