Erişilebilirlik

Güneydoğu Radikalleşiyor mu?


Güneydoğu Radikalleşiyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Peygamber Sevdalıları Platformu adlı grup tarafından düzenlendi. Grup değişik İslami örgütlerden oluşsa da, Hizbullah’ın etkisi gözlerden kaçmıyor. Hizbullah’ın etkin olduğu bir grup tarafından düzenlenen kutlamalara ilginin yoğun olması örgütün etkinliğinin arttığı şeklinde yorumlanıyor. Kürt siyasetinin önemli bir tabana sahip olduğu kentte, dini bir etkinliğe onbinlerce kişinin katılması ne anlama geliyor? Bölge insanı radikal İslam’a mı yanaşıyor?

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Yanmış’a göre Hizbullah’a yanaşma var ancak radikalleşme yok. Bölgedeki radikal gruplarla ilgili araştırmalar yapan ve tez yazan Yanmış, bu tarz etkinlikleri radikalliğe destek olarak görmüyor. Hizbullah’ın değiştiğine dikkat çeken Yanmış, “Hizbullah 2000’lerden değişmeye başlamıştı. Bunu iki şekilde söyleyebiliriz. Kürt meselesinde eskiden ümmetçiydi, Kürt meselesine uzaktı. O nedenle Kürt ulusalcılar eleştiriyordu. Ancak 2000’den sonra Kürt diline, Kürtlerin haklarına yönelik söylemlerini oldukça arttırdı. O konuda Kürt ulusalcılarla boy ölçüşecek seviyeye geldi. İkincisi radikal söylemlerinden uzaklaştılar. Devleti tağut olarak görme gibi. Bundan oldukça uzaklaştılar. Hatta parti kurdular. Buna kızan bir kısım Hizbullahçılar ayrılarak 2012-2013ten sonra IŞİD ve El Kaideye katıldılar. Radikalleşmenin arttığını gözlemlemiyorum. Hele de Hizbullah Peygamber Sevdalıları adı altında yapmış olduğu mitingi bu şekilde yorumlamıyorum” dedi.

Kutlamalarda kullanılan dilin yumuşak olması da dikkatlerden kaçmadı. Yanmış, Hizbullah’ın devlete yakınlaşması ve şiddetten uzak durmaya çalışmasının dilini de yumuşattığını belirterek, “Devletle yakınlaştıktan sonra söylemleriniz, tavırlarınız, davranışlarınız ister istemez ona doğru yaklaşır. Örgüt legalleştikçe, devletleştikçe, devlete yaklaştıkça daha yumuşak bir dil kullanacaktır. Son yıllarda süregelen trend devam ediyor gibi. Hizbullah 6-8 Ekim olaylarından sonra oto-kontrolla şiddetten uzak durmak istiyor. Yasin Börü’nün öldürülmesi olayı var, bir çok insan bu hadiseden sonra Hizbullah’ın tekrar silaha dönüp dönmeyeceğini sorguladı. Ama anladığımız kadarıyla Hizbullah ısrarla bundan uzak durmaya çalışıyor. Nereye kadar sürer, nasıl sürer bilmek durumunda değiliz. Şiddetten uzak durma gayreti dünkü mitingde de kendini gösterdi. Son 6 yıldır araştırma yapıyorum. 2-3 yıl önceki radikalleşmenin çok daha altında bir radikalleşme seyrediyor gibi” diye konuştu.

Diyarbakır’da hafta sonu yapılan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine güvenlik kaynaklarına göre 40-50 bin arası, organizatörlere göreyse en az 100 bin kişi katıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG