Erişilebilirlik

Güneydoğu'da PKK-Hüda Par Gerginliği Sürüyor


Güneydoğu'da PKK-Hüda Par Gerginliği Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Güneydoğu son dönemde İslamcı ve milliyetçi Kürtler arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

En şiddetli çatışmalar geçen Ekim ayında Diyarbakır’da yaşanmıştı. Şiddet olayları, Ankara hükümetinin IŞİD kuşatması altındaki Kobani’de direniş gösteren Kürt savaşçılara destek vermemesine öfkelenen milliyetçi Kürtler tarafından başlatıldı. Öfke büyük ölçüde IŞİD’e destek verdiği iddia edilen diğer Kürtler’e yansıtıldı.

Hür Dava Partisi'nin (Hüda Par) organize ettiği Kurban Bayramı yardım faaliyetleri çerçevesinde arkadaşlarıyla yardım amaçlı kurban eti dağıtan Yusuf Er, yüz kadar kişinin saldırısına uğradıklarını söylüyor. “Kalabalığın arkasından bir kişinin bizim hakkımızda IŞİD üyesidir” diye konuştuğunu duydum diyen Er, bir anda taşlı sopalı saldırıya maruz kaldıklarını belirtirken, kendilerine IŞİD üyesi olmadıklarını anlatma fırsatı verilmediğini kaydediyor. Yusuf Er, kavga esnasında arkadaşlarından bazılarının vurulduğuna da tanık olmuş.

Kavgadan iki kurşun ve 17 bıçak yarasıyla kurtulan Yusuf Er, dört arkadaşının olayda öldüğünü söylüyor.

Hüda Par’ın teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bahattin Temel, IŞİD’le bağlantıları olmadığını, bir güç mücadelesinin kurbanı olduklarını belirtiyor. PKK’nın bölgede kendisinden başka siyasi oluşum kurmasına engel olmaya çalıştığını savunan Temel, kendilerinin de bu yüzden Kürtler’in hiç de sempatik bakkmadığı IŞİD’in destekçisi olarak suçlandığını belirtiyor.

PKK şu sıralarda Türk hükümetiyle barış görüşmeleri yürütüyor. PKK bağlantılı Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hilmi Aydoğdu, Hüda Par’ın devletin maşası olduğunu ve PKK’yla mücadele için oluşturulduğunu iddia ediyor. Hüda Par PKK sempatizanlarınca, 1990’larda kendilerine karşı mücadele amacıyla devlet tarafından örtülü bir şekilde desteklenen Hizbullah terör örgütünün devamı olarak görülüyor. Aydoğdu, ileride yeni çatışma ve provokasyonların kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

DTK, Hüda Par’ı Ekim ayındaki çatışmalarda çok sayıda sempatizanını öldürmekle suçluyor. Hüda Par merkezi dışında IŞİD protestosu yapan Mahsum Çoban’da bu öldürülenler arasında. Ailesi ve diğer milliyetçi Kürt çevreler, Çoban’ı Hüda Par’ın destekçilerinin vurduğunu iddia ediyor.

Mahsum Çoban’ın annesi, dini siyasi amaçlar için kullanılmasına karşı. Mahsum’un çocukluğundan bu yana Kuran okuduğunu ve Facebook sayfasından dini bilgiler paylaştığını söyleyen anne Neslihan Çoban, siyasi amaçlı dini faaliyetlerin İslam’a aykırı olduğunu savunuyor.

Son günlerde Diyarbakır sokaklarına sükunet geldiği izlense de, gerginlik sürüyor ve olası çatışma beklentisi fazla. Çevre ilçelerde PKK yanlılarıyla Hüda Par yanlıları arasında çatışmaların hala devam ettiği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG