Erişilebilirlik

Güneydoğu’da İki Günün Kanlı Bilançosu


Türkiye’nin Güneydoğusu, son iki gündür PKK saldırılarına ve çatışmalara sahne oluyor. Hakkari, Şırnak Mardin ve Diyarbakır’daki saldırılarda iki asker, dört polis, dokuz PKK’lı ve 1 sivil yaşamını yitirdi. Saldırılarda 31 kişi yaralandı. Diyarbakır’ın Silvan İlçesindeki operasyonlara tanklar da katıldı. Diyarbakır Barosu Silvan’daki operasyonların durdurulması ve PKK’lıların ilçeyi terk etmesi çağrısı yaptı.

Güneydoğu’da seçim sonrası tansiyon yeniden yükselmeye başladı. Dünün ilk saldırı haberi Hakkâri’nin Yüksekova İlçesinden geldi. Şemdinli'den Yüksekova'ya gelen askeri konvoy ile eskortluk yapan polis aracına, ilçe girişinde ateş açıldı. PKK’lı grubun ateşine askerlerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmada 1 astsubay hayatını kaybetti. Olayda 1 polis yaralandı.

İkinci saldırı haberi ise Diyarbakır’dan geldi. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi yakınlarında PKK’lıların yola yerleştirdiği patlayıcı askeri konvoyun geçişi sırasında uzaktan kumanda ile patlatıldı. Saldırıda konvoyda bulunan bir zırhlı araç hedef alındı. Araçta bulunan 21 asker yaralandı. Askerler Diyarbakır’daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Güneydoğu’da İki Günün Kanlı Bilançosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Saldırıya uğrayan askeri birlik, üç mahallesindeki sokağa çıkma yasağı bugün 8'inci gününe giren Silvan İlçesi'nde görevlendirilmek üzere Diyarbakır’dan yola çıktı. Saldırının ardından bölgede operasyon başlatıldı.

Bir saldırı haberi de Şırnak’ın Silopi İlçesinden geldi. Polis ekibini taşıyan zırhlı araca, el yapımı patlayıcı, roket ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Şehit Harunbey Mahallesi'nde düzenlenen saldırıda, 4 polis ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan polislerden 3’ü yaşamını yitirdi. 1 polisin tedavisi sürüyor. Saldırı sonrasında bölgeye çok sayıda zırhlı araç gönderildi. Bölgeden silah sesleri yükseliyor.

Bölge bugün de saldırılara sahne oldu. Mardin’in Dargeçit İlçesinde polis ekibine bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda yoldan geçen bir sivil hayatını kaybetti, 1 polis yaralandı.

Günlerdir tansiyonun yüksek olduğu Diyarbakır’ın Silvan İlçesi bugün yine gergindi. 3 mahallesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı 9’ncu gününe girdi. Özel Hareket Timleriyle birlikte operasyonlara askerler de katılmaya başladı. Bugün çıkan çatışmalarda 1 teğmen yaşamını yitirirken, 4 asker yaralandı. İlçede gün boyu silah sesleri yükseldi. Diyarbakır Valiliği çatışmalarda 5 PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı. Çatışmalarda 2’si çocuk 3 sivil de yaralandı.

İlçede inceleme yapan Diyarbakır Barosu yönetim kurulu üyeleri, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada hem hükümete hem PKK’ya çağrı yapılarak, “Masum insanların yaşamını tehlikeye atan ve ağır silahlara mahalle içinde sürdürülen operasyonun durdurulması, mahallede faaliyet yürüten silahlı gruplara da Silvan halkının güvenliğini ve Silvan halkına saygı gereği mahallerden çekilmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi. Baro ayrıca ilçe halkına yardım gıda yardımı yapılması çağrısı yaptı.

İlçedeki olaylarla ilgili bir açıklama da HDP’den geldi. HDP yönetimi, ilçede çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirterek, “Yüzlerce ev ve işyeri kullanılamaz hale getirildi. Birçok mahallede ekmek, elektrik ve su yok. İlçede internet ve cep telefonu erişimi sağlanamıyor. Gökyüzünde ise helikopterler ve insansız hava araçları tur atıyor. Özel harekat, jandarma ve asker tanklarla, zırhlı araçlarla, toplarla, keskin nişancılarla ilçede operasyon yapıyor. İlçenin tepelerine yerleştirilen tanklardan mahallelere top atışı sürüyor” dedi. Açıklamada operasyonların durdurularak sorunun müzakere yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı.

Bazı HDP’lilerin sosyal medya hesaplarından dile getirdiği, ilçenin havadan bombalandığı iddialarına valilik yanıt verdi. Valilik açılamasında, iddialar yalanlanarak “İcra edilen operasyonda keşif ve gözetleme faaliyetleri dışında kesinlikle havadan bir müdahale yapılmadığı, ateş edilmediği, bombalama yapılmadığı, vatandaşlarımızın zarar görmemesi maksadıyla azami özen gösterildiği, bu tür yalan haberlerin vatandaşı yanıltmak ve istismar etmek amacıyla yayınlandığı değerlendirilmektedir” görüşlerine yer verildi.

Silvan’da akşam saatlerinde PKK'lı grubun Diyarbakır yolu üzerinde zırhlı araca düzenlediği roketatarlı saldırıda 1 polis yaşamını yitirdi, 1 polis de yaralandı. Saldırının ardından başlatılan operasyonda 4 PKK’lı öldürüldü. Öldürülenlerden birinin örgütün gençlik yapılanması YDGH’nın Silvan sorumlusu olduğu öğrenildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG