Erişilebilirlik

Güneydoğu’da Çatışmalar Yayılıyor


Güneydoğu’da Çatışmalar Yayılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Şırnak’ın Cizre ilçesinin ardından Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de, PKK’nın şehir yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında iki polis öldü, altı polis yaralandı. Cizre’de iletişimin tamamen kesik olması nedeniyle sağlıklı bilgi alınamıyor. Bu arada olaylar nedeniyle Türkiye-Irak sınırındaki tek geçiş noktası olan Habur Sınır Kapısı kapatıldı.

Diyarbakır’da dün Sur ilçesine giren polis, PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerine yönelik operasyon başlattı. Mahallerdeki hendekleri kapatmak isteyen polisle gruplar arasında zaman zaman çatışma çıktı. Gece saatlerinde bölgede bulunan bir polis ekibine roketatarlı saldırı düzenlendi. Peş peşe ateşlenen roketlerden biri polis aracına isabet etti. Araçtaki iki polis öldü, üç polis yaralandı. Polisi hedef alan ikinci bir saldırıda üç polis daha yaralandı. Roketlerden biri kapalı bir işyerine isabet etti. İşyerinde hasar meydana geldi.

Saldırının ardından Emniyet operasyonunun dozunu arttırdı. Hava destekli sürdürülen operasyonda, Sur ilçesinin birçok noktasında çatışma çıktı. Silah ve bomba sesleri kentin diğer bölgelerinden de duyuldu. Çatışmalar sürerken Valilik, Sur içinde kalan mahallerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağı uygulanan bölge giriş çıkışlara kapatıldı. Evlerine gitmek isteyenlere de izin verilmedi. İnsanlar yasağa tepki gösterdi. Sur bölgesindeki çatışmalar aralıklarla sürüyor. Çatışmalar nedeniyle ambulanslar bölgeye giremiyor. Bölgeye girmek isteyen HDP’li milletvekillerine de izin verilmedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki operasyon ise ikinci gününe girdi. İlçedeki sokağa çıkma yasağı halen sürüyor. Mobil iletişim ve internet kesik olduğu için ilçeden sağlıklı bilgi alınamıyor. Karasal telefon ve internet hatları ise arada bir çalışıyor. İlçenin birçok noktasında çatışmalar yaşandığı bilgisi geliyor. Ölü ve yaralılar olduğu konusunda gelen haberler resmi kaynaklarca teyit edilmedi. Sosyal medya üzerinden paylaşılan bazı fotoğraflarda yaralıların evlerde tedavi edildiği belirtiliyor. Ancak bu konudaki bilgiler de bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi. İlçeye girmeye çalışan HDP’li milletvekillerine de izin verilmedi. Bazı HDP’liler yürüyerek ilçeye gitti.

Bu arada bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye-Irak sınırındaki tek geçiş noktası olan Habur Sınır Kapısı da kapatıldı. Sabahtan itibaren geçişlere izin verilmeyince çok sayıda yolcu otobüsü sınırın iki tarafından beklemeye başladı.

Batman’da ise el yapımı patlayıcı elinde patlayan YDG-H üyesi bir kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı.

Hollandalı gazeteciye PKK sorgusu

2006 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan Hollandalı Gazeteci Frederike Geerdink, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gözaltına alındı. Canlı kalkan eyleminden dönen grupla birlikte gözaltına alınan Geerdink’e örgüte yardım yapıp yapmadığı soruldu.

Eylemci grupla birlikte Yüksekova yakınlarındaki Kamışlı Karakolunda gözaltına alınan Geerdink, 30 kişilik grupla birlikte karakola götürüldü.

Gece gözaltına alınan Hollandalı gazeteci, öğle saatlerinde ifade verdi.

Avukatlarıyla birlikte ifade veren Geerdink’e “Örgüte yardım mı ettiniz?”, “Niye gittiniz?”, “Örgüte bir şey mi götürüyorsunuz?” şeklinde sorular sorulduğu öğrenildi. Geerdink ile birlikte yakalananların sorgusu sürüyor. Grubun yarın savcılığa çıkarılması bekleniyor.

2012 yılından beri Diyarbakır’da yaşayan Geerdink, Ocak ayında yine gözaltına alınmıştı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in Türkiye temasları sırasında gözaltına alınan Geerdink hakkında, "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açılmıştı. Tutuksuz yargılanan Geerdink daha sonra beraat etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG