Erişilebilirlik

Güney Sudan Çinli Petrolcüyü Sınır Dışı Ediyor


Güney Sudan Çinli Petrolcüyü Sınır Dışı Ediyor
Güney Sudan Çinli Petrolcüyü Sınır Dışı Ediyor

Güney Sudan, en büyük petrol müşterisi olan Çin şirketi PETRODAR'ın yöneticisinden 72 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi

Çin petrol şirketinin Güney Sudan’daki yöneticisine 72 saat içinde ülkeden ayrılması bildirildi.

Liu Yingcai, aralarında Çin (China National Petroleum Corporation, CNPC) ve Malezya (PETRONAR) devlet petrol şirketlerinin de bulunduğu PETRODAR konsorsiyumunun başkanıydı.

Enformasyon Bakanı Barnaba Marial Benjamin, Çinli yetkiliyi Sudan hükümetiyle işbirliği yaparak milyonlarca varil petrol çalmakla suçladı.

Daha önce Hartum hükümetiyle işbirliği yaptığı iddialarını reddeden PETRODAR şirketi bu sefer yorumda bulunmadı. Güney Sudan’ın en büyük petrol müşterisi Çin.

Eski Sudan’ın petrol yataklarının %70’i, bağımsızlığını geçen yaz kazanan Güney Sudan’a kaldı. Petrolün ihraç edildiği boru hatları ise kuzeyde bulunuyor. Ancak Güney Sudan’la Sudan arasındaki boru hattı anlaşmazlığı nedeniyle petrol üretimi kesilmiş durumda.

Başka seçeneği bulunmadığı için petrolünü kuzeyden satmak zorunda kalan Güney Sudan, Hartum hükümetini 800 milyon dolar tutarında petrol çalmakla suçlayarak geçen ay üretimi durdurmuştu. Sudanlı yetkililer hırsızlık suçlamasını reddediyor, ödenmeyen boru hattı kirasına mahsuben petrole el koyduklarını söylüyor.

Petrol Güney Sudan'ın tek, Sudan’ın ise en önemli gelir kaynağı. Başka bir deyişle Güney Sudan petrol gelirine, Sudan ise boru hattından aldığı geçiş ücretine muhtaç. Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, üretimin durdurulmasına "Savaş artık barıştan daha yakın" diyerek tepki gösterdi.

XS
SM
MD
LG