Erişilebilirlik

Güney Kore Lideri Halkını Koruyamamaktan Kendisini Sorumlu Tuttu


Güney Kore Lideri Halkını Koruyamamaktan Kendisini Sorumlu Tuttu
Güney Kore Lideri Halkını Koruyamamaktan Kendisini Sorumlu Tuttu

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey’in yeni bir kışkırtıcı saldırı harekette bulunması durumunda yanıtlarının sert olacağını söyledi.

Bugün halka hitaben bir konuşma yapan Lee, Güney Kore halkını koruyamamaktan kendisini sorumlu tuttu. Kuzey Kore’nin yaptığı saldırıyı insanlık dışı bir suç olarak niteyelen Lee, daha da ileriye gitmesi durumunda, Pyongyang’ın bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

Öte yandan, Amerika, Çin’in Kore yarımadasında gerginliği azaltmak için acil görüşme çağrısını ihtiyatla karşıladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin’in önerisini incelediklerini söyledi. Sözcü bununla birlikte, altılı görüşmeler yapılsa bile, Kuzey Kore’nin 1953’te imzalanan barış anlaşmasındaki sorumluluklarını yerine getirmesinin şart olduğu belirtti.

Üst düzeyde bir Çinli diplomat, Kuzey Kore’nin nükleer sorununun ele alındığı görüşmelere katılan altı ülkeyi Aralık başında Pekin’de olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Wu Dawei, toplantıda son gerginliğe yol açan askeri tatbikat ve çatışmalar dahil dahil tüm konuların ele alınmasını istemişti.

Amerikalı yetkililer, Çin’den, Kuzey Kore’yi sorumlu davranması ve bölgede istikrar ve barışı bozacak hareketlerin kaçınması için uyarmasını istedi.

Bu arada Amerika ve Güney Kore donanmaları, Kuzey Kore’nin saldırılarını caydırmayı amaçlayan dört gün sürecek ortak tatbikatı başlatmak üzere yarımadanın batı kıyılarında mevzilendi. Kuzey Kore resmi yayın organları tatbikatı eleştirerek bunun iki Kore’yi “savaşın eşiğine” getirdiği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG