Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs’ta Bankalar Hala Kapalı


Brüksel'de saatler süren pazarlıkların ardından Kıbrıs Rum kesiminde bankaların Salı günü açılması bekleniyordu ancak Perşembeye ertelendi


Uluslararası kredi kuruluşlarıyla ülkeyi batmaktan kurtarmak için varılan anlaşmaya rağmen Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti, bankalardan iki gün daha kapalı kalmasını istedi.

Kıbrıs Bankası ve Laiki Bankası hariç tüm bankaların Salı günü açılmasına karar verilmişti. Bankalar, mevduat sahiplerinin tüm paralarını çekmesi korkusundan bir haftayı aşkın bir süredir kapalı tutuluyordu.

Ancak Pazartesi günü geç saatlerde yapılan açıklamayla Merkez Bankası, tüm bankacılık sisteminin yeniden işler hale gelmesini kolaylaştırmak için tüm bankaların Perşembe gününe kadar kapalı kalmasını emretti.

Bu karar, günlük hayata dair işleriniyerine getirmeye çalışan Güney Kıbrıslıların hayal kırıklığını daha da arttırdı.

Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada 13 milyar dolarlık kurtarma planını savunarak, mali kısıtlamaların sadece bankalardan yüklü nakit çekilmesini önlemek için olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, bu kısıtlamaların çok kısa süreliğine uygulanacağını belirtti.

Anlaşmaya Brüksel’de Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiyades ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF yetkilileriyle yapılan son dakika pazarlığında varıldı. Varılan anlaşmaya göre Laiki bankası kapatılacak, 130 bin dolar ve altındaki tasarruf mevduatı daha güçlü olan Kıbrıs Bankasına aktarılacak. Rum parlamentosu geçen hafta tüm tasarruf hesaplarından vergi alınması planını büyük bir çoğunlukla reddetmişti.

Güney Kıbrıs’ın 13 milyar dolarlık yardımı alabilmesi için 7,5 milyar dolar lık kaynak yaratması gerekiyordu. Eğer bu anlaşma sağlanmasaydı, Güney Kıbrıs Euro bölgesini terketme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi.

Güney Kıbrıs, Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya'nın ardından ülkenin iflasını önlemek için milyarlarca dolarlık kurtarma paketine ihtiyaç duyulan beşinci Euro bölgesi ülkesi oldu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG