Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs Maliye Bakanı İstifa Etti


Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michalis Sarris, Kıbrıs’ı mali uçuruma sürükleyen bankacılık kriziyle ilgili soruşturma başlatılmasının ardından istifa ettiğini açıkladı.

Soruşturma komisyonu, Sarris ve diğer hükümet yetkililerinin ülkede patlak veren mali krizdeki rolünü araştıracak.

Bakan Sarris yaptığı açıklamada, hükümet tarafından atanan soruşturma komitesinin işini kolaylaştırmak için istifa ettiğini belirtti.

Sarris, Maliye Bakanı olarak atanmadan önce, Güney Kıbrıs’ın en büyük ikinci bankası Laiki Bankası’nda yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. Laiki Bankası’nın riskli yatırımları geçen ay ülkede bankacılık krizine yol açmış ve Güney Kıbrıs uluslararası finans kuruluşlarının müdahalesiyle büyük bir mali uçurumun eşiğinden dönmüştü.

Sarris’in istifasını kabul ettiğini açıklayan Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, Çalışma Bakanı Haris Georgiades’i yeni maliye bakanı olarak atadı.

Cumhurbaşkanı Anastasiades, kendisinin ve ailesinin banka hesaplarının da incelenmesi için soruşturma komisyonuna çağrıda bulundu. Yerel medya, mali krizin patlak vermesi ardından Anastasiades’in bazı aile üyelerinin ülkeden para kaçırdığına dair haberlere yer vermişti.

Güney Kıbrıs hükümeti, uluslararası kuruluşlardan yardım alma karşılığında, Kıbrıs bankalarında 130,000 dolardan fazla parası bulunan mudilerin tasarruf hesaplarından yüzde 60’a varan kesinti yapılmasını kabul etmişti. Güney Kıbrıslı yetkililer, kesintiye uğrayan mudilerin bankada kalan paralarının yüzde 10’unu çekmesine izin vermeye başladıklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG