Erişilebilirlik

Güney Floridalı Türkleri Biraraya Getiren Türk Evi


Güney Floridalı Türkleri Biraraya Getiren Türk Evi
Güney Floridalı Türkleri Biraraya Getiren Türk Evi

Amerika’nın Florida eyaletinde faaliyet gösteren Türk Amerikan derneğinin üyeleri tarafından kurulan Türk Evi, güney Florida’da yaşayan Türk toplumunu biraraya getiriyor. Ft. Lauderdale’deki Türk Evi’nde görüştüğümüz Derneğin Başkanı Serap Yiğit ve yöneticilerinden Fuat Ornarlı, Türk Evi’nin kuruluş hikayesi ve faaliyetleri hakkında Özge Övün'ün sorularını yanıtladı.

Florida Türk Amerikan Derneği’nin kurduğu Türk Evi yaklaşık bir yıldır faaliyette. Ancak resmi açılışı 29 Ekim’de gerçekleştirildi. Derneğe bağlı olan Türk evi vakfının Mütevelli Heyeti Başkanı Fuat Ornarlı Türk evinin kuruluşunda en fazla emeği geçenlerden biri. Ornarlı şöyle konuşuyor: "Türk Evi uzun yıllardır hayal ettiğimiz ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz çok önemli bir projeydi. Floridalı Türklerin en önemli amaçlarından bir tanesi de buydu. Parklarda, üyelerimizin evlerinde toplantılar yaparak bu işi götürmek pek de kolay olmuyordu. Üyelerimiz arasından Dr. Ziya Çelik ve Dr. Vural Uluer ve daha nice kıymetli üyemiz bir gün toplanıp her birlikte ortaya bir miktar para koydu ve bu bizim icin büyük bir başlangıç oldu."

Türk Evi Vakfı, Florida Türk Amerikan Derneği’nin çatısı altında faaliyet gösteriyor. Ayrı bir kuruluş olan vakfın üyeleri de ayrıca seçiliyor. Ornarlı bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Bu derneğin Türk Evi ile organik bir bağlantısı var. Çünkü yöneticileri ortak. Bunu vakıf halinde düzenlememizin nedeni ise gelecek nesillere aktarabilmek içindir."

Florida Türk Amerikan Derneği Başkanı Serap Yiğit, yıl içinde çok sayıda toplantı düzenleyerek hem Türkler’i biraraya getirmeyi, hem de eyaletteki Türk toplumunun sesini daha fazla duyurmayı amaçladıklarını söylüyor. Yiğir şöyle konuşuyor: "Florida Türk Amerikan Derneği esasında 1967 senesinde kurulmuş. Yani 40 yıldır var olan bir kuruluş. Şu anda 600'e yakın üye ailemiz var. Ancak aktif olarak aidatlarini ödeyenler 250-300 kadar. Onları mutlu edecek birçok aktivite yapıyoruz. Herkesin isteğine göre çeşitli aktivitelerimiz var. Burada zaten çok büyük bir Türk topluluğu bulunuyor. Internetten araştırmalarıma göre New York ve New Jersey'den sonra en fazla Türk Güney Florida'da yaşıyor. İklimi açısından Türklerin cok beğendiği bir yer."

Türk evi, sayısız toplantı ve etkinliğin yanısıra, küçük öğrenciler için Türkçe ders verilen Atatürk okulu ve yetişkinlerin koro çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor. Vakfın mütevelli heyeti başkanı Fuat Ornarlı finansmanı bağışlardan ya da aktivitelerden kazandıklarını söylüyor. Ornarlı, "Herhangi bir şekilde ne Türk devletinden ne de Amerikan devletinden bir yardım istemedik ve de almadık. Kendi yağımızla kavruluyoruz diyebilirim," diye konuşuyor.

Dernek Başkanı Serap Yiğit’e göre, Florida’daki Türk toplumunun bağışları sayesinde kurulan Türk Evi, bugüne kadar yapılan çalışmaların aynı çatı altında toplanmasını sağladı. Yiğit, "Türk Evi'nin açılmasıyla bizim konumumuz tamamen değişti. Herkes çok daha başka bir gözle bakmaya başladı. Sadece Türkler arasında değil yabancılar arasında da ciddiye alınıyoruz. Aidatlarımızı toplamakta güçlük çekerken şimdi coğu insan 3 senelik aidatlarını peşin ödüyor. Buranın bir parçası olmaktan gurur duyuyorlar," diye konuşuyor.

Derneğin Türk Evi'ne sığmayan etkinlikleri de var. Bunların başında 20 Kasım'da düzenlenecek olan Türk festivali geliyor. Başkan Serap Yiğit, bu yıl ilk kez iki gün olarak düzenleyecekleri Türk festivaline Amerika çapından tüm Türkleri ve Türk derneklerini davet ediyor.

XS
SM
MD
LG