Erişilebilirlik

Güneş Koruyucularının Eksik Kullanımı Cilt Kanseri Riski Yaratıyor


En yaygın kanser türü olan cilt kanserinin sorumlularından güneş ışığına karşı alınan en kolay yöntem koruyucu kremler. Ancak bu kremler de yeterli kullanılmazsa, etkili olmuyor.

İngiltere’de yapılan son bir araştırmaya göre, birçok insan güneş koruyucu yüz kremi uygularken, kansere yatkın olan kulak, göz çevresi ve dudaklarını kremlemeyi unutuyor.

Araştırmada hassas ultraviyole kameraları kullanılarak güneşin yüze verdiği hasar incelendi. 62 kadın ve 22 erkeğin takip edildiği araştırmada katılımcılardan güneş koruyucu kullananların yüzde 11’i, koruyucu içeren nemlendirici kullananların yüzde 16’sının yüzün hassas bölgelerini korumadıkları görüldü.

Güneş ışığının bu nedenle zararının sürdüğü ve melanom olmayan cilt kanseri riskinin arttığına da araştırmada dikkat çekildi.

Uzmanlar, güneşin zararlı etkilerinin sadece sıcak ve bulutsuz havalarda yaşandığı algısının yanlış olduğuna da dikkat çekiyor. Zira soğuk ve bulutlu günlerde ultraviyole ışınların sadece yüzde 20’si engelleniyor.

Bir kolay korunma yöntemi de şapka takmak. Doktorlar, kulakları da kapatan şapka kullanımının güneş ışınlarına karşı iyi bir koruma olduğu konusunda birleşiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG