Erişilebilirlik

Güneş Enerjisi Kullanan Uçak Hindistan Yolunda


Uçağın pilotları Andre Borschberg ve Betrand Piccard dünya turunun ilk duragı Umman'da
Uçağın pilotları Andre Borschberg ve Betrand Piccard dünya turunun ilk duragı Umman'da

İsviçre yapımı uçak Maskat’dan Ahmedabad’a 16 saat sürmesi beklenen 1,465 kilometrelik yolculuğu tek damla yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle gerçekleştirecek

Güneş enerjisiyle çalışan İsviçre yapımı uçak sabaha karşı Umman’ın başkenti Maskat’dan havalanarak dünya turunun ikinci durağı olan Hindistan’a doğru yola çıktı.

Uçağı kullanan pilot Bertrand Piccard Maskat’dan Ahmedabad’a 1,465 kilometrelik yolculuğu tek damla yakıt kullanmadan gerçekleştirecek.

Arap Denizi üzerinden Hindistan’a uçuşun 16 saat sürmesi bekleniyor.

Uçak Pazartesi günü Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi’den yakınındaki Umman’a uçarak gezisinin ilk ayağını gerçekleştirmişti.

Karbon fiber’den yapılan tek koltuklu uçağın 72 metre olan kanat uzunluğunun, Boeing 747 den daha fazla olduğu bildirildi. Uzunluğuna rağmen uçağın ağırlığıysa bir otomobilden daha az. Kanatlarına yerleştirilen 17 bin güneş eneji hücresi sayesinde uçağın gece de uçabileceği belirtiliyor.

İsviçrelipsikiyatris Bertrand Piccard ve mühendis Andre Borschberg, Si2 adlı uçağı 12 yılda tasarlayıp imal ettiklerini açıkladı.

Solar Impulse adlı şirketin CEO’ su olan Borschberg, Abu Dabi’den kalkan uçağın pilot koltuğunda oturan iki kişiden biri. Borschberg, helikopter ve uçak pilotluğu eğitimi almış.

Kaşif ve astronot da olan ikinci pilot Piccard ise, dünyanın çevresini balonla hiç durmadan dönmeyi başaran ilk kişi olarak tanınıyor.

Borschberg ve Piccard tek kişilik pilot koltuğu olduğu için uçağı dönüşümlü kullanıyor.

Pilotlar, Si2 uçağını duraklar arasında bazen6 gün boyunca kullanırken çok dar bir kabinde bulunmak zorunda kalacak. Bu nedenle uçağın koltuğu birçok zaruri ihtiyacı görmek için tasarlanmış. Pilotlar koltuklarından kalkmadan yatabilecek ve tuvalet ihtiyaçlarını da giderebilecekler.

Uçağın dünya turunun ilk etabında Umman, Hindistan, Mandalay, Myanmar ve Çin gibi ülkeler bulunuyor. Pasifik Okyanusunu geçtikten sonra pilotlar, Havai üzerinden Amerika’ya gelip, Phoenix ve New York kentlerinde mola verecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG