Erişilebilirlik

Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretmek İçin Kooperatif


Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretmek İçin Kooperatif
Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretmek İçin Kooperatif

Amerika’da elektrik elde etmek için konutlarına güneş panelleri taktıran ev sahiplerinin sayısı giderek artıyor. Ancak güneş panellerinin maliyeti oldukça yüksek. Bu nedenle bazı semtlerde, ev sahipleri bir araya gelerek, omuzlarındaki bu mali yükü azaltmak için kooperatifler kuruyor. Washington’daki Mount Pleasant semtinde 75 hanenin birleşip kurduğu Mount Pleasant Güneş Enerjisi Kooperatifi bunlardan sadece biri.

Washington’un tarihi mahallelerinden Mount Pleasant’ta güneş panellerinin çatılara sokaklardan görünür şekilde monte edilmesi yasak. Mount Pleasant Güneş Enerjisi Kooperatifi’yse ev sahiplerinin fosil yakıtlar yerine güneş enerjisi kullanmasını teşvik eden bir grup. Kooperatif üyelerinden Robert Robinson birçok komşusunun güneş enerjisini önemli bir kaynak olarak gördüğünü söylüyor: ”Burada yaşayan çok sayıda kişi dünyanın birçok yerinde gelişmekte olan ülkelerde görev yapmış. Bu nedenle 1970‘lerden beri hava üslerinde güneş enerjisi kullanımıyla ilgili deneyime sahipler.”

Kooperatif, evlerinin çatısına güneş paneli yerleştirmek isteyen iki komşu tarafından 2006 yılında oluşturulmuş. İki komşu, bunun pahalı ve karmaşık bir sistem olması nedeniyle diğer komşularına da katılması çağrısında bulunmuş. Grubun kurucularından Anya Schoolman Washington’un yıl boyunca yeterli güneş ışığını aldığını söylüyor.

Kooperatif, güneş paneli monte eden şirketlerden grup indirimleri almak ve hükümetin güneş panellerinin maliyetinin bir kısmını karşılamasını öngören programından yararlanmak için girişimde bulunuyor. Panellerin fiyatı sistemin büyüklüğüne göre 15 ila 30 bin dolar arasında. Schoolman, hükümetin sağladığı yardımın maliyeti yarı yarıya azaltabileceğini söylüyor: ”Güneş paneli kullanan ev sahipleri federal vergilerde yüzde 30 indirimden yararlanıyor. Bu indirim maliyetin düşmesini sağlıyor. Bazı eyaletler de teşvik indirimleri uyguluyor.”

Montaj maliyetinin yüksek olmasına rağmen güneş enerjisi uzun vadede büyük tasarruf sağlıyor. Schoolman güneş enerjisi kullanılan konutların elektrik giderlerinin üçte iki azalabileceğini söylüyor. Ayrıca elektrik şirketleri kullandıkları enerjiden daha fazlasını üreten ev sahiplerine kredi veriyor.

Kooperatif üyesi mimar Erik Hoffland evine güneş panelleri monte ettirmiş. Hoffland 5 yıl içinde yatırımının masrafını çıkaracağından emin. Hoffland, ”Bir mimar olarak herkese kendi evime yaptığım yatırımı anlatıyorum ve güneş enerjisinden yararlanmanın doğru bir adım olacağı konusunda fikir veriyorum,” diyor.

Kooperatif ayrıca Washington belediyesinin güneş enerjisi kullanımıyla ilgili bir yasa çıkarmasına da ön ayak oldu. Anya Schoolman, şimdi başka semtleri de güneş enerjisi kullanmaya teşvik etmek için kampanya yapıyor.


XS
SM
MD
LG