Erişilebilirlik

‘Günde Bir Aspirin Kansere Karşı da Koruyor’


Aspirinin kalbe faydaları üzerine sayısız araştırma mevcut. Birçok doktor da hastalarına kalp krizi ya da inme riskini düşürmek için her gün aspirin içmelerini tavsiye ediyor. Son olarak yapılan 3 araştırma ise, aspirinin bu kez pek de bilinmeyen bir yönüne ışık tuttu. Lancet Dergisi’nde yayınlanan araştırmalara göre her gün alınan aspirin kanser riskini azalttığı gibi, kanser olan hastalarda da kanserin ilerlemesini ya da diğer organlara yayılmasını engelleyebiliyor.

Oxford Üniversitesi uzmanlarından Prof. Peter M. Rothwell’in yaptığı 3 araştırmaya göre günde bir aspirin içenlerde kanserden ölüm riski yüzde 15 düşüyor. Aspirinin 5 yıl ve daha uzun süre düzenli kullanımında ise bu oran yüzde 37’lere varıyor. İlk araştırmadan çıkan bu sonuç, aspirinin kalp krizinin engellenmesindeki rolünü inceleyen 51 araştırma incelenerek elde edilmiş.

Kanserin Yayılmasını da Engelleyebiliyor



Oxford Üniversitesi uzmanlarının yaptıkları ikinci araştırmadaysa aspirinin kanserin yayılmasını (metastaz) durduran bir etkisi olup olmadığı incelendi. Her gün aspirin alan hastalar üzerinde yapılan 5 araştırmanın sonuçlarının ele alındığı bu araştırmada, aspirin kullananların vücutlarındaki kanserin yayılma oranının yüzde 36 daha düşük olduğu görüldü. Özellikle her gün aspirin içen kolon kanseri hastalarında, kanserin diğer organlara sıçrama riskinin yüzde 74 azaldığı tespit edildi. Aspirinin aynı zamanda kolon kanseri, akciğer ve prostat kanseri riskini yüzde 46 azalttığı; safra kesesi ve böbrek kanseri riskini ise yüzde 18 düşürdüğü ortaya çıktı.

3’ncü araştırmada ise aspirinin kanserin yayılmasını engelleyip engellemediği bu kez gözlemsel vaka çalışmaları gözden geçirilerek incelendi. Bu araştırmaya göre aspirin alanlarda kolon kanserine yakalanma riskinin yüzde 38 daha az olduğu tespit edildi. Mide ve meme kanserlerinde de benzer bir oran görüldü.

Ülser ve Astım Hastaları Dikkatli Olmalı



Aslında aspirin-kanser ilişkisini ilk kez ortaya koyan bu araştırmalar değil. Daha önce yapılan bir araştırmada sadece ayda bir aspirin alanlarda bile pankreas kanseri riskinin azaldığı tespit edilmişti. Bir başka araştırmaya göre ise genetik olarak kolon kanserine yatkın doğanlarda bile günlük olarak aspirin kullanımının kanser riskini düşürdüğü görülmüştü.

Uzmanlar aspirinle ilgili bu umut verici haberlere rağmen özellikle ülser ve astım hastalarının dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Amerikalı bazı uzmanlar ise çok düşük miktarda aspirinin bile mide-barsak kanaması riskini ciddi oranda artırabileceği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG