Erişilebilirlik

100 Gün Sonunda Anketler Düşüşte Destekçilerse Memnun


100 Gün Sonunda Anketler Düşüşte Destekçilerse Memnun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Başkan Trump Nisan sonunda Beyaz Saray’da ilk yüz gününü tamamladı. Kimi çevrelere göre Trump, yeni bir başkanın verdiği ilk sınav olan yüz günü başarıyla tamamladı, kimilerine göreyse ciddi hayalkırıklıkları yaşattı. Trump’tan önceki bazı başkanların ilk yüz günlerinde daha verimli çalıştıklarını söylemek mümkün. Ancak ilk yüz gündeki zaferler ya da yenilgiler, yeni bir başkanın nihai başarısının ya da ardında bırakacağı mirasın göstergesi olmayabiliyor.

Donald Trump, başkanlığının ilk yüz gününü kutlamak için Pennsylvania eyaletinin Harrisburg kentinde seçim kampanyalarını andıran bir etkinlik düzenledi.

Trump, başkanlığının ilk yüz gününde çekirdek seçmen tabanını memnun eden kararnamelere imza attı. Ancak başta sağlık yasası olmak üzere bazı önemli yasaları Kongre’den geçirmekte zorlandı.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell dahil birçok Cumhuriyetçi, Trump’ı destekliyor.

”Suriye’deki hava saldırısını, Afganistan’da sığınakları hedef alan bombardımanı, daha iradeli dış politikayı destekliyorum. Daha önce de dediğim gibi başkanın Twitter alışkanlığındansa hoşlanmıyorum. ”

Senato’daki Demokrat Parti lideri Chuck Schumer ise Trump’ın Demokratlar için protesto ve direniş kaynağı haline geldiğini, bunun devam edeceğini söyledi.

”Sadece kendi borusunun ötmesini istemesi, görev başındaki ilk yüz gününde övünerek göstereceği çok da fazla icraatı olmamasının nedenlerinden biri.”

İlk yüz gün değerlendirmesi ilk kez 1933’te, Büyük Buhran’ın en şiddetli yıllarında başkan olan Franklin Roosevelt döneminde başlamıştı.

Cumhuriyetçi başkanlar Ronald Reagan ve George W. Bush’la Demokrat başkanlar John Kennedy ve Bill Clinton, başkanlıklarının ilk aylarında tökezlemelerine rağmen başarılara da imza attı.

Brookings Enstitüsü’nden William Galston’a göre tarihin en düşük kamuoyu desteğine sahip olan Trump’ın birkaç zafer kazanması şart.

”Başarı, başarıyı getirir. Yenilgi de yenilgiyi. Çünkü zayıf olduğunuz bir kez ortaya çıkarsa düşmanlarınızın başkaldırmak için fırsat arar, dostlarınızsa sizinle ittifak kurmaktan kaçınmaya başlar.”

Brookings Ensitütüsü’nden Sarah Binder’a göre Trump, siyasi tabanının desteğini korumak için çok çabaladı.

”Merkezde hemen hemen hiç kimse yok. Trump yalnızlık çekmeye başladı. Tabanına geri dönerek buradan destek almak ve dost edinmek istiyor.”

Tarihçi Richard Norton Smith ise başkanların en çok siyasi koza, iktidardaki ilk dönemin başında sahip olduklarını söylüyor.

”Modern başkanların karşılaştıkları en ciddi tehlike, fazla göz önünde olmak. Bunun başkanın yaptıkları ya da yapmadıklarıyla çok ilgisi yok. Günümüzde Beyaz Saray’la ilgili haberler kamuoyunda doygunluğa ulaşmış hale geldi.”

Roosevelt, Kennedy ve Reagan gibi başarılı başkanlar zaman içinde kamuoyundan aldıkları desteği arttırıp daha geniş kitleleri saflarına çekmişti. Donald Trump’ın bunu başarıp başaramayacağını zaman gösterecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG