Erişilebilirlik

Gümrüklerde Oy Verme İşlemi 10 Mayıs’ta Başlıyor


Gümrüklerde Oy Verme İşlemi 10 Mayıs’ta Başlıyor
Gümrüklerde Oy Verme İşlemi 10 Mayıs’ta Başlıyor

Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı Türk vatandaşları, 12 Haziran'da yapılacak 24’üncü Dönem Milletvekili Seçimleri için 10 Mayıs-12 Haziran arasında gümrük kapılarında oy kullanabilecek.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, oy verme işleminin 12 Haziran günü saat 17’ye kadar devam edeceğini açıkladı.

Açıklamada, seçmenlerden Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesinin kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Açıklamaya göre, vatandaşların oy kullanabilmeleri için gerekli şartlar şunlar:

-Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları (Vatandaşlar, Yurtdışı Seçmen Kütüğüne Kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu'nun web sitesi "www.ysk.gov.tr", Yurtdışı Seçmen Sorgulama bölümünü kullanarak kontrol edebilecek)

-Türkiye Cumhuriyeti Pasaportlarını Sandık Kurulu’na göstermeleri (Türk vatandaşlarının pasaportlarında ülkeye "GİRİŞ" veya ülkeden "ÇIKIŞ" yaptıklarını gösteren damgaların bulunması gerekiyor)

-Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra Sandık Kurulu Başkanı’nın pasaportun ilgili yerine "OY KULLANMIŞTIR" damgası vurması.

OY KULLANILACAK GÜMRÜK KAPILARI

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, vatandaşların 24 saat oy kullanabilecekleri gümrük kapıları şunlar: Gürbulak, Sarp, Kapıkule, Habur, İpsala, Hamzabeyli, Cilvegözü, Dereköy Karayolu gümrük kapıları;
Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Dalaman, Bodrum-Milas-Güllük, Samsun, Trabzon Hava Limanı gümrük kapıları;
Kuşadası, Çeşme, Taşucu Deniz Limanı gümrük kapıları.

TÜRKİYE İÇİ ve DIŞINDAKİ SEÇMEN SAYISI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, yurtiçi seçmen sayısının 50 milyon 189 bin 930, yurtdışı seçmen sayısınınsa 2 milyon 568 bin 977 olduğunu açıkladı.

Em, seçim hazırlıklarıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, seçime 15 siyasi partinin katılacağını, siyasi partilerin toplam aday sayısının 7 bin 492 olduğunu, bağımsız milletvekili sayısının da 203 olduğu bildirdi.

Seçim takvimine göre, yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerinin 8 Nisan’da kesinleştirildiğini hatırlatan Em, kesinleşen yurtiçi seçmen sayısının 50 milyon 189 bin 930; yurtdışı seçmen sayısının ise 2 milyon 568 bin 977; yurtdışında adresi olan seçmen sayısının ise 680 bin 412 olduğunu söyledi. 50 milyonun üzerinde seçmenin oy kullanacağı seçimlerde 120 bin civarında oy da cezaevlerinden gelecek. Türkiye'de toplam açık ve kapalı olmak üzere 367 cezaevi bulunuyor. 30 Eylül 2010 tarihindeki rakamlara göre cezaevlerindeki toplam tutuklu - hükümlü sayısı 120 bin 360.

Başkan Em, seçimlerde 199 bin 207 sandık kurulacağını, bir sandıkta 300 seçmenin oy kullanacağını bildirdi. Sandık Kurulu başkan ve üyelerinin 1 milyon 394 bin 449 kişi olmasının öngörüldüğünü belirten Em, seçmenlerin YSK’nın internet sitesindeki “nerede oy kullanacağım” bölümünden sandık numaralarını öğrenebileceklerini kaydetti.

Seçim takvimi doğrultusunda seçmen bilgi kağıtlarının döküm ve dağıtım işlemlerine 24 Nisan’da başlandığını anımsatan Em, dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kağıtlarının oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edileceğini söyledi. Bu seçimde bilgi kağıdının öneminin daha da arttığına işaret eden Em, kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmenin seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabileceğini bildirdi.

Em, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için gerekli önlemlerin alındığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG