Erişilebilirlik

Gülmen ve Özakça’nın Açlık Grevi 111. Gününde


Olağanüstü Hal kapsamında işlerini kaybeden eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklu olmalarına rağmen devam ettirdikleri açlık grevinde 111’nci gün geride kalırken sanatçı, akademisyen ve gazetecilerden oluşan bir grup, AKP hükümetine yönelik çağrılarına kulak verilmesi için yeniden seslerini yükseltti ve bu amaçla gazetelere ilanlar verdi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevlerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın başlattığı açlık grevi eylemi hayati açıdan tehlikeli boyutlara ulaşmış olmasına rağmen sürüyor. Gülmen ve Özakça, 35 gündür “olası toplumsal eylemlere neden olmak” suçlamasıyla tutuklu bulunmalarına karşın açlık grevine devam ediyor.

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi eyleminde bugün 111’nci güne ulaşması nedeniyle sanatçı, akademisyen ve gazetecilerden oluşan bir grup, AKP hükümetine yönelik çağrılarına kulak verilmesi için yeniden seslerini yükseltti ve bu amaçla gazetelere ilanlar verdi. Ataol Behramoğlu, Atilla Dorsay, Arif Sağ, Ayşe Kulin, Aslı Erdoğan, Ahmet Ümit, Cahit Berkay, Deniz Türkali, Edip Akbayram, Elif Şafak, Eşber Yağmurdereli, Fatoş Güney, Fuat Saka, Füsun Demirel, Ferzan Özpetek, Gülriz Sururi, Grup Yorum, Halil Ergün, Hale Soygazi, Hüsna Arkan, İlyas Salman, Jehan Barbur, Jülide Kural, Korkut Boratav, küçük İskender, Levent Üzümcü, Lale Mansur, Meltem Cumbul, Murathan Mungan, Müjde Ar, Menderes Samancılar, Müjdat Gezen, Macit Koper, Melike Demirağ, Murat Belge, Nejat Yavaşoğulları, Melike Demirağ, Rutkay Aziz, Sıla Gençoğlu, Selçuk Yöntem, Sabahat Akkiraz, Sevinç Erbulak, Tolga Sağ, Zülfü Livaneli ve Zuhal Olcay gibi isimlerden oluşan grup, hükümete seslenen isimler arasındaydı.

Gazete ilanında, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL Kararnamesi ile işten atılan 5 bin akademisyen, 50 bin öğretmen ve 150 bin çalışandan yalnızca ikisi. İşe geri dönme talebiyle açlık grevine gittikleri için cezaevine atıldılar. 111 gündür açlar. Nuriye ve Semih ölmesin. Çalışma hakları geri verilsin. Okullarına dönebilmeleri ve hayatlarına devam edebilmeleri için devletin gereken adımları atmasını istiyoruz. Adalet ve demokrasi bunu gerektirir” denildi.

Gülmen ve Özakça’nın, “haksız işten çıkarma nedeniyle mağdur oldukları ve işsizlikle hali hazırda açlığa mahkum edildikleri” gerekçesiyle başlattıkları açlık grevi eylemine rağmen KHK’larla yaşanan mağduriyetleri inceleyecek OHAL Komisyonu ise, halen görevine başlamadı. Son olarak OHAL Komisyonu’nun 1 Temmuz’da toplanacağı açıklandı ancak Gülmen ve Özakça’nın 23 Mayıs’ta tutuklanması öncesinde iddia edildiği gibi Komisyon’un gündemindeki ilk gündem maddesi olup-olmayacağı ise doğrulanmadı.

Semih Özakça’nın yine KHK ile kamu görevinden ihraç edilen öğretmen eşi Esra Özakça da, açlık grevi eyleminde 35’nci gününde. Esra Özakça, kayınvalidesi Sultan Özakça ile birlikte bir yandan açlık grevine devam ederken, diğer yandan her gün Ankara’nın merkezindeki Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklamasıyla “işe geri dönüş” taleplerini anımsatıyor. Her gün basın açıklaması eylemine polis müdahalesi de yapılması ve Özakça ailesi ile KHK’yla ihraç edilmiş kamu görevlileri Veli Saçılık, Acun Karadağ gibi isimlere yönelik fiziki şiddet görüntüleri dikkat çekiyor.

“Bilinçleri açık, kalp ve sindirim sorunları başladı”

Bugün itibariyle Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık sorunları ise, hayati tehlike belirtileri gösteriyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorunlarını yanıtlayan Avukat Behiç Aşçı, Gülmen ve Özakça’nın hareket kabiliyetlerini iyice kaybettiklerini ve sadece tekerlekli sandalye yardımıyla avukat görüşüne çıkabildiklerini açıkladı. Aşçı, “Son yapılan avukat görüşünde sağlık sorunlarındaki kötüleşme görülüyor. Bilinçleri açık, eylemlerini bilinçli şekilde sürdürüyorlar ve bu kararlığı ifade ediyorlar. Ama kalp sorunları, sindirim sistemi sorunları ve görme-işitme kayıpları başladı” dedi.

Avukat Aşçı ve arkadaşları da açlık grevine başlıyor

Adalet Bakanlığı’ndan veya OHAL Komisyonu’ndan kendilerine herhangi bir olumlu yanıt gelmediğini de vurgulayan Aşçı, Gülmen ve Özakça’nın tutukluluk hali devamına karar alan yargı mekanizmasına karşı hukukçular olarak güven duymadıklarını da vurguladı. Bu nedenle kendisi ile birlikte birkaç avukat olarak açlık grevine başlamaya karar verdiklerini kaydeden Aşçı, yarından itibaren İstanbul’da açlık grevine başlayacaklarına ve hukuka aykırı OHAL ve bu kapsamdaki KHK uygulamalarına karşı dikkat çekmek istediklerini anlattı.

OHAL Komisyonu’nun “keyfi şekilde” aylardır toplanmadığını kaydeden Aşçı, OHAL Komisyonu’nun tüm üyelerini AKP’nin belirlediğini ve dolayısıyla Komisyon’dan da Gülmen ve Özakça için olumlu bir karar gelmesini beklemediklerini söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG