Erişilebilirlik

‘Gülen’i İade Etmeden Önce Tutuklayın’


(Arşiv)
(Arşiv)

İstanbul Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD’li makamlara gönderdiği yazıda, Fethullah Gülen’in iade edilmeden önce geçici olarak tutuklanmasını istedi. Başbakan Yıldırım da Türkiye ile ABD arasındaki uzlaşının sürmesi için Gülen’in iadesini şart koştu.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin bir numaralı sorumlusu olarak görülen Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi için ABD nezdindeki başvurular sürüyor. Darbe girişimi soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması” lideri olduğu iddia edilen Gülen'in tutuklanması için ABD’deki yetkili makamlarına başvurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Can Tuncay tarafından ABD’deki makamlara iletilmek üzerine Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışişleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda darbe girişiminin Gülen’in talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İstanbul Başsavcılığı, Gülen’in iadesi öncesi ABD’de geçici olarak tutuklanmasını istedi

Türkiye Cumhuriyeti ile ABD Arasında Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması'na atıfta bulunan Savcı Tuncay, terör örgütünün lideri olduğunu savunduğu Gülen’in anlaşmanın 10. maddesi uyarınca geçici olarak tutuklanmasını talep etti.

ABD makamlarına gönderilen yazıda, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Cumhurbaşkanı’na suikast, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, yaralama, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gibi suçların soruşturmaya konu olduğu belirtildi.

Yıldırım: 'Biden 24 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecek'

Başbakan Binali Yıldırım’ın bugün Çankaya Köşkü’nde medya organlarının yöneticileriyle düzenlediği toplantının da ama gündem maddelerinden biri Fethullah Gülen ve kendisine bağlı hareketle bağdaştırılan terör örgütüydü.

Darbe girişimini “FETÖ”nün yaptığının “ayan beyan ortada” olduğunu belirten Başbakan, “Amerika ile ilişkilerimizin asla pazarlık kaldırmayacak tek boyutu vardır, O da FETÖ örgütünün elebaşının iadesidir. Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının devam edip etmemesi de buna bağlı. Çünkü halkta bu konuya dönük büyük bir tepki var. Fethullah Gülen'in teslim edilmesinden başka ABD ile bir uzlaşmamız olamaz” dedi.

Washington yönetiminin 15 Temmuz’dan sonra daha iyi bir tutum sergilediğini vurgulayan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 24 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyareti de bu bağlamda olumlu bulduğunun altını çizdi.

Biden'ın 24 Ağustos'ta yapacağı ziyaret Beyaz Saray tarafından da doğrulandı.

Yıldırım: ‘FETÖ 50 bin kişilik bir yapı’

17-25 Aralık operasyonları sonrası FETÖ’yle ilişkisini kesmeyen şirketlerinin de incelemeye alınacağını açıklayan Başbakan, ancak şirketleri değil kişileri sorumlu tutacaklarını ifade etti.

“17-25 Aralık sonrası örgütle bağını kesmeyen şirketleri MASAK inceleyecek. FETÖ ile mücadele konusunda bizim miladımız 17-25 Aralık. İş dünyası ile yakın ilişkileri var, para kaynakları var. Bazı şirketler, holdingler, yapılanmalar FETÖ ile, o örgüte bağlı kişi ve kuruluşlarla bazı ilişkilere girmiş, mal alıp satmış olabilir. Ama, 17-25 Aralık'tan sonra ilişkilerini devam ettirdiyse bu soruşturma kapsamıdır. Örgütten olanlarla direkt ilişkisi olmayanları ayırmakta zorluklar var ama hatasız iş yapmak için çok çaba harcıyoruz. Bunların kendi iletişim ağları var. 50 bin kişilik bir yapı. Direk örgütte olanlarla hasbelkader bulaşmış olanları titizlikle ayıracağız. Elimizdeki bilgiler sınırlı ama biz minimum hata ile normalleşme için çaba harcıyoruz bu suça bilerek, isteyerek katılanlar affedilmeyecek.”

Çavuşoğlu: ‘Gülen’in iade edilmemesinin ABD-Türkiye ilişkine etkisi kaçınılmaz olur’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Japon Kyodo Haber Ajansı’na verdiği mülakatta Gülen’in Türkiye’ye iade edilmemesinin Türkiye-ABD ilişkilerine olumsuz etkisi olacağını yineledi.

Çavuşoğlu, “FETÖ elebaşı Gülen'in iade talebine, ikamet ettiği ABD'den yanıt gelmezse, bu durumun iki ülke ilişkilerine etkisi kaçınılmaz olacaktır” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG