Erişilebilirlik

Gülen: ‘Darbe Girişiminde Takipçilerimin Rolünü Bilmiyorum'


Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından ABD’de bir basın toplantısı düzenleyen Fethullah Gülen “Darbelerle demokrasinin gelmeyeceğini” söyledi.

Darbe girişiminde takipçilerinin rollerini bilmediğini belirten Gülen, "Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım. Demokrasi bu yöntemle sağlanmaz" diye konuştu.

Basın toplantısına katılan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fethullah Gülen, "Türkiye'deki bu girişimde takip çevrenizin rolü oldu mu" sorusuna, “Takipçilerimin kim olduğunu bilmiyorum ki, rolleri olup olmadığını bileyim. Yapılan şeylerden dolayı sempati duyanlar olabilir. Daha önce de birçok defa böyle iftiralarda bulundular. Samimiyetle söylüyorum ben atfedilen kimselerin yüzde birini dahi tanımam. Takipçilerimi tanımam lazım ki rolleri olup olmadığını söyleyebileyim. Birine alerji duyan kişiler bu nedenle başkalarına sempati duyabilir. Bu CHP olabilir, MHP olabilir, siz olabilirsiniz, ben olabilirim. 15-16 yıldır bu ülkedeyim, orada olup bitenleri yakından takip etme imkanım olmadı.”

‘Senaryo demek yalan olur’

Gazetecilerin, “Bazı medya organlarında esasında Erdoğan'ın askeriye içindeki gücünü arttırmak böyle bir senaryoyu uygulamaya koydurduğuna dair yorumlar var. Siz ne düşünüyorsunuz” sorusuna da Gülen şöyle yanıt verdi: "Bu bir senaryo demek bir mümin için yalan olur, iftira olur. Ama bazıları geçmişte yaşananlara göre yorumda bulunurlarsa ben ona bir şey diyemem. Daha önce yaşanmış olaylardır bunlar. Çoğu zaman dünyada liderlerin de kendilerine göre muhalif çıkarmaları olmuştur, suikast teşebbüslerinde bulunmaları da olmuştur, ama kalkıp bundan dolayı bunlar bu işi yaptı demek başkaları gibi bizim iftiraya düşmemize sebebiyet verir. Ben de öyle bir şeyde Allah'a sığınırım" dedi.

‘Darbelere karşıyım’

Fethullah Gülen, kendisinin darbe mağduru olduğunun altını çizerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddialarını reddetti:

“Erdoğan benim mesajımı kabul etmez, hakaret sayar. Zaten aslı astarı olmadan neyin ne olduğu ortaya çıkmadan, tebeyyül etmeden… Zaten ben kendim dinlemedim de dinleyen arkadaşlar naklettiler. Meseleyi bize fatura etmek suretiyle acı acı konuşuyor herhalde iki gündür. Bu açıdan da böyle en iyi mesajlarımı bile, hatta cennete girme mesajımı bile hüsnü kabulle karşılayacağına ihtimal vermiyorum. Hakkında hep ‘cenabı Allah ona da bana da istikamet versin’ dileğinde, duasında bulundum, ama belki Türk halkına diyeceğim şey şu olur: Biz böyle darbelerden askeri darbelerden şimdiye kadar, 27 Mayıs’ta yaşadım. Ben de askere gitmemiştim, Edirne'de bir camide imamdım o zaman, ilk askerlik öncesi. O darbeyi de yedim, 12 Mart muhtırasında yine aldılar içeriye, o zaman da mahkeme falan oldu, yine sıyrıldık. Sonra 12 Eylül'de 6 sene kadar takip ettiler. Yine takipsizlik kararı verildi o zaman da. 28 Şubat'ta işte buradaki o Haziran fırtınası diyebileceğimiz hadise, buraya kadar sıçradı. Nuh Mete Yüksel dava açmıştı. Buradaki New Jersey'deki bir savcıya gittim. İfade verdim. Ondan da beraat ettim. Yargıtay da o mevzuyu onayladı.”

Gülen darbe mağduru bir kişi olarak Türk toplumuna, darbelere sıcak bakmama çağrısı yaptı: “Ben darbelerle demokrasi gelmeyeceğine, cumhuriyetin korunamayacağına, Türkiye'nin dünya ile entegrasyon sağlayamayacağına inanıyorum, inananlardan biriyim. Bu açıdan da hep şahsen darbenin karşısında oldum. Her yerde, hep söyledim bunu.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG