Erişilebilirlik

Gülen Cemaatine Operasyon


Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı sivil polisler tarafından götürülürken
Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı sivil polisler tarafından götürülürken

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin 13 ilde yaptığı operasyonda gazeteci ve emniyet mensubu 25 kişi gözaltına alındı; Zanlılar silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanıyor

Türkiye, Pazar sabahı yeni bir polis operasyonuyla uyandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin 13 ilde yaptığı operasyonda gazeteci ve emniyet mensubu 25 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hadi Salihoğlu yayınladığı basın açıklamasında ‘13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira, suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir’ dedi.

Tahşiye örgütüne yapılan operasyon

Gözaltı kararında ise 2010 yılında İstanbul polisinin yaptığı El Kaide’ye yakın bir örgüt olduğu iddia edilen ‘Tahşiye operasyonu’ gözaltılarla ilişkilendirildi. Kararda, ‘bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde Tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

O dönem Tahşiye örgütüne operasyon düzenleyerek 120 kişiyi gözaltına alan polisler, olmayan bir örgüte operasyon yapmak, gazeteci ve televizyoncular ise toplumu o operasyonu hazırlamakla suçlanıyor.

Dumanlı, Karaca, Gönültaş en dikkat çekici isimler

Anadolu Ajansı’nın ‘paralel operasyon’ olarak abonelerine duyurduğu soruşturmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘paralel yapı’ olarak adlandırdığı Gülen cemaatinin medyadaki önemli isimlerinin gözaltına alındığı görüldü. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, cemaatle 17-25 Aralık sürecinde ters düşen eski Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş Emniyet’e götürülen şüpheliler arasında en dikkat çekici isimler.

Ayrıca Samanyolu Televizyonu’nda yayınlanan eski adıyla Şefkattepe yeni adıyla Sungurlar dizisinin yönetmen, yapımcı ve senaristleri de Emniyet’e götürüldü.

İstanbul dışında 12 ilde de yapılan operasyonda şu ana kadar beşi polis biri komiser olmak üzere 6 emniyet görevlisi gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi.

Twitter fenomeni Fuat Avni operasyonu duyurmuştu

Aslında üçüncü gündür twitter fenomeni olan Fuat Avni’nin attığı mesajlardan Gülen cemaatine yakın medyada bir teyakkuz hali mevcuttu. O yayın organlarında operasyon bekleniyordu. Fuat Avni, operasyonda birkaç saat önce de aralarında gözaltına alınan isimlerin de bulunduğu 47 isimlik bir listeyi sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

O listede bulunan Taraf gazetesi yazarları Mehmet Baransu ve Emre Uslu ile Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in isimleri savcılığın duyurduğu listede yer almıyor.

Gazeteciler Yazarlar Vakfı: Tutuklamalar zorbalık

Gülen cemaatinin sözcüsü konumundaki Gazeteciler Yazarlar Vakfı, bir açıklama yayınlayarak iktidarı kendini biat etmeyenleri baskıyla susturmaya çalışmakla suçladı. Tutuklanan isimlerin iki gün önce Adliye’de hakkınızda soruşturma yok yanıtı aldığını hatırlatan GYV’ye göre, ‘kendilerine yanlış beyanda bulunulup yok denildikten bir iki gün sonra, kaçacaklar algısı oluşturmak, yıldırmak ve susturmak için gazete ve TV'lere polis baskınları yapılması demokratik hukuk devletlerinde yetkililerin aklından bile geçemeyecek bir zorbalıktır’.


Vakfın, sözünü ettiği ‘soruşturma yok yanıtı’ cuma günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelmişti. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu ve Celil Sağır adına verilen dilekçeye İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘cuma günü saat 16:30 itibarıyla şüpheli sıfatıyla başlatılmış herhangi bir soruşturma kaydı bulunmuyor’ yanıtını vermişti.

Davutoğlu'ndan "seçilmiş iktidara savaş açanlar eleştirisi"

Operasyon sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan ilk açıklama Adıyaman'dan geldi. Partisinin kongresinde konuşan Davutoğlu" hiç kimseye yürüttüğü faaliyet dolayısıyla herhangi bir önyargıyla bakmadık. Ta ki hizmet görüntüsü altında birileri eğer bürokrasiyi kontrol etmek üzerinden ülkenin seçilmiş iktidarına savaş ilan etmişse işte o anda durum değişti. O andan beri bize tevhi edilen milli irade emanetini sonuna kadar savunmak boynumuzun borcudur" diyerek Gülen cemaatini seçilmiş iktidara savaş açmakla suçladı.

Cemil Çiçek: İlk defa olmuş bir olay değil

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de bir cenaze töreni için gittiği Kayseri’de gazetecilerin soruları üzerine kısa bir açıklama yaptı. TBMM Başkanı, ‘radyodan duyduğuma göre adli bir olaymış. Ben bu aşamada herhangi bir şey söyleyemem. İlk defa yapılan bir şey değil. Hepimizin temennisi gerçeklerin ortaya çıkarılması’ diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Yaşanan süreç darbe sürecidir

Muhalefetteki partiler operasyona sert tepki gösterdi. Yaşanan sürecin sağlıklı bir demokraside mümkün olmayacağını söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘yaşanan süreç bir darbe sürecidir. Mazlumun kimliği, adresi sorulmaz. Mazlum her dönem mazlumdur. Biz her zaman mazlumların yanında olacağız. Sabahın köründe gazetecilerin gözaltına alınması gazetelere, televizyonlara baskın yapılması kabul edeceğimiz bir uygulama değil’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir önceki lideri Deniz Baykal ise 2009’da o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la girdiği polemikte devletteki Gülen sempatizanlarını F Tipi yapılanma olarak nitelemişti.

Kaplan: Hükümetle cemaat 10 yıl birlikte operasyon yaptı

HDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan ise hükümet ve Gülen cemaatinin en az 10 yıl beraber yürüdüklerini ve KCK, Ergenekon, Balyoz operasyonları beraber yaptıklarını söyledi.

Kaplan, ‘o dönemde olanları, operasyonları nasıl savunduklarını biliyoruz ama biz, "dün böyle oldu, bugün de size oh olsun" noktasında değiliz. Bu operasyon bugün kendi içinde ayrışan eski ortaklarına yönelmiştir. Hiç kimsenin hukuken güvencede olmadığı bir ortam söz konusu. Bağımsız yargının dışında siyasetin ve siyasi iktidar gücünün yönlendirdiği operasyonlar görüyoruz. Bu, KCK'ya yapıldı, belediye başkanlarımıza yapıldı, Ergenekon ve Balyoz'da askerlere yapıldı 463 tane subaya ve generale yapıldı. Genelkurmay Başkanı'na yapıldı’ dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG