Erişilebilirlik

Gül: "Türkiye NATO’da Her Zaman Etkin Bir Rol Oynadı”


Chicago’daki NATO Zirvesi’ne katılacak olan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin ittifak dayanışmasına büyük önem verdiğini söyledi

Chicago’daki NATO Zirvesi’ne katılacak olan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin ittifak dayanışmasına büyük önem verdiğini söyledi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Amerika’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Gül, NATO Zirvesi sırasında Chicago’da ve ardından San Francisco'da yapacağı temaslar hakkında bilgi verdi.

Zirvenin Konuları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Kürecik'te erken uyarı radarına ev sahipliği yaparak, ittifak dayanışmasına verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının 60. yıl dönümünde gerçekleşen NATO Zirvesi'nin ana gündeminin, maddi kaynak kullanımında azami etkinlik sağlanarak, ittifakın 21. yüzyıl güvenlik ortamının beraberinde getirdiği tehdit ve sorunların üstesinden gelmesini sağlayacak savunma imkan ve yetenekleriyle donatılması olduğunu belirtti. Abdullah Gül, NATO Balistik Füze Savunması Sistemi, Akıllı Savunma Konsepti ve ittifakın Caydırıcılık ve Savunma Yapısının Gözden Geçirilmesi (DDPR) gibi konuların da ele alınacağını kaydetti.

Zirvede, füze savunma sisteminin ara yeteneğini ilan edeceklerini açıklayan Gül, ''Bu sistemin temel amacı, küresel balistik füze yayılmasının beraberinde getirdiği risk ve tehlikelerin bertaraf edilmesidir. Bu çerçevede, Türkiye de Malatya Kürecik'te bir erken uyarı radarına ev sahipliği yaparak, ittifak dayanışmasına verdiği önemi göstermiştir'' dedi.

NATO'nun 2014’ten Sonra Afganistan'daki Durumu

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin diğer önemli gündem maddesinin ISAF Harekatı'nın sona ereceği 2014 sonrasında NATO'nun Afganistan'daki varlığını ne şekilde sürdüreceğinin belirlenmesi olduğunu söyledi. Gül, ''Zirve, NATO bakımından bir genişleme zirvesi olmasa da ittifakın açık kapı politikasının devam edeceğinin altını bir kez daha kuvvetli biçimde çizeceğiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, NATO çalışmalarında her zaman etkin rol oynadığını vurgulayan Gül, zirvede de alınacak kararların şekillenmesine aktif katkıda bulunacağız'' dedi. Gül, zirve vesilesiyle BM Genel Sekreteri ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceğini de söyledi.

Chicago’da 19 Mayıs Kutlaması

Cumhurbaşkanı Gül, tüm yurt dışı seyahatlerinde, o ülkedeki Türklerle buluşmaya büyük önem verdiğini belirterek, Şikago'da ABD'de yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle bir araya geleceğini, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı Chicago’da kutlayacağını bildirdi.

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA'de Türkiye'yi başarıyla temsil eden Türk milli basketbolcularını da Chicago’da kabul edeceğini anlatan Gül, önde gelen Amerikan firmalarının üst düzey yöneticileriyle de görüşeceğini bildirdi. Gül, ABD'nin tanınmış düşünce kuruluşlarından Chicago Küresel İşler Konseyi'nde ''Türkiye'nin Ekonomi ve Dış Politika Alanlarındaki Öncelikleri'' konulu bir konferans vereceğini de belirtti.

San Francisco Temasları

Cumhurbaşkanı Gül, 22 Mayıs Salı günü San Francisco'ya geçeceğini, burada da Türk toplumunun temsilcileri ve vatandaşlarla buluşacağını söyledi. Stanford Üniversitesi'nde liderlik konusunda bir konferans vereceğini anlatan Gül, gündelik hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen birçok bilişim ürününün vatanı Silikon Vadisi'nde temas ve incelemelerde bulunacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'de çeşitli medya kuruluşlarına mülakatlar vereceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG