Erişilebilirlik

Gül İkinci Dönem İçin Kararsız


Hilmi Hacaloğlu/ İstanbul

Anayasa Mahkemesi, Cuma günü 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun geçici 1. maddesindeki, 31 Mayıs 2007 tarihli 5678 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının, iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemeyi oybirliğiyle iptal etti. Mahkeme ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasa hükmünü, oyçokluğuyla Anayasa'ya aykırı bulmadı.

Buna göre Cumhurbaşkanı Gül, daha 2007’den önceki gibi yedi yıl görev yapacak, buna mukabil 2007’de yapılan yeni düzenlemeye göre ikinci defa cumhurbaşkanlığına aday olma hakkına sahip olacak.

21 Ekim 2007’de yapılan referandum öncesinde Türkiye’de cumhurbaşkanları tek bir defaya mahsus olmak üzere TBMM tarafından seçiliyordu. Görev süreleri ise yedi yıldı. Ancak referandumda cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olarak belirlendi. Halkoyuyla yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine, cumhurbaşkanlarına ikinci kez aday olma hakkı verildi.


Kılıçdaroğlu: Anayasa Mahkemesi ‘siyasi karar’ verdi

Anayasa Mahkemesi’nin kararı hem iktidar partisinde hem de muhalefette tepkiye yol açtı.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin başvurusunu reddeden Anayasa Mahkemesi’nin “siyasi karar” aldığını savundu.

Ankara’da katıldığı bir düğün sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Mahkeme, yasama organının yerine geçti ve bir karar verdi. Ve bu karar siyasi bir karar oldu” dedikten sonra ekledi, “ancak anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara herkes saygı duymalı.”

AKP: Gül’e aday olma imkanı sağlayan mahkeme kararı Anayasa’ya aykırı

İktidar cephesinde ilk konuşan partinin ağır toplarından Bekir Bozdağ oldu.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin mevcut cumhurbaşkanının ikinci kez aday olmasına olanak sağlayan kararının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Bozdağ’a göre, ''Anayasa Mahkemesi'nin kararı, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kısmı anayasaya uygundur ve doğrudur. Ancak ikinci kez seçilmeme hususunu iptaline ilişkin kısmı ise anayasaya aykırıdır. Çünkü cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen Anayasa'nın 101. maddesine göre, seçilen cumhurbaşkanı 7 yıllık bir süre için seçilir, ikinci kez seçilemez hükmünü amirdir.”

Erdoğan: Bu harekette makam kavgası olmayacak, bu şuura aykırı davranan hayal kırıklığı yaşar

Daha önce bir kez daha başbakan olmayacağı yönünde açıklamalar yapan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, uzun süredir cumhurbaşkanlığı seçimi hakkındaki tartışmaların dışında kalmaya çalışıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar üzerine Başbakan Erdoğan bu konudaki sessizliğini bozdu.

Mersin’de konuşan Başbakan Erdoğan, “Şunu herkes bilsin ki bu hareketin ne içinde ne de dışında asla ve asla makam kavgası olmayacak. Makam için kendisine yer edinme gayreti içine girenler de fırsat bulamayacaktır” dedi.

Her partilinin bu şuur içinde olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasında tehditkar bir üslup kullandı. Başbakan, “Eğer bu şuurun dışına çıkanlar veya düşenler varsa kusura bakmasınlar onlar da gereğini bulurlar. Bu hareketin, bu davanın köklerini anlamayanlar her zaman olduğu gibi bundan sonra da hayal kırıklığı yaşamaya devam ederler” dedi.

Gül: Günü gelince adaylığa bakarız

Tüm gözlerin üzerine toplandığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise haberi İzmir’de aldı. Avusturya Cumhurbaşkanı Henz Fische ile yediği öğle yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, dikkatli bir dille kararı değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Benim prensip olarak aldığım bir karar var. O da bu tartışmaların dışında kalmak. Benim için önemli olan görevimi layıkıyla yapmak” diye konuştu.

Peki, cumhurbaşkanı Gül 2014’de cumhurbaşkanlığına bir kez daha aday olacak mı?

Gül bu soruya da üstü kapalı bir yanıt verdi,”Bakarız. Önümüzde daha çok süre var. Hep beraber konuşuruz" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nden gelen eleştirilere rağmen geri adım atmayan Gül’ün bu sözlerine bakılırsa Cumhurbaşkanının bir süre daha “belirsiz pozisyonu”nu sürdüreceğini söylemek pek de ileri bir cümle olmaz.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG