Erişilebilirlik

Gül: ‘Soruşturmanın Üstü Kapatılamaz’


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta başlatılan ve bakan çocuklarıyla üst düzey bürokratları ve işadamlarını hedef alan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak ilk kez sessizliğini bozdu

“Cumhurbaşkanı Gül, olan bitene seyirci kalamaz, zira iddiaların etkin bir şekilde soruşturulması gerek demokratik rejimin, gerekse ekonominin sağlığı açısından şart. Sayın Cumhurbaşkanı, ilgili bakanların derhal istifasını istemeli, soruşturmanın hukuk devletine uygun bir şekilde yürütülmesi, örtbas edilmemesi için gerekeni yapmalıdır.” Zaman gazetesi köşe yazan Şahin Alpay’ın bu yazısı yayınlandıktan kısa bir sure sonra , bir haftalık suskunluğunu bozdu.

Çankaya Köşkü’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninden sonra gazetecilerle bir araya gelen Gül, gündeme dair tüm soruları aldıktan sonra toplu bir değerlendirme yaptı.

Özellikle soruşturmada adı geçen dört bakanın istifa etmemesi hatta Başbakan Erdoğan’ın da onlara sahip çıkıp “Bu işin arkasında dış komplo ve devlet içindeki illegal yapılanma var” demesi, yolsuzluk soruşturmasının üzeri örtülüyor mu şüpheleri doğurmuştu.

Bu algının geçersiz olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “10 yıldır siyasi ve hukuki köklü reformlar yapıldı. Bütün bunların yapıldığı bir ülkede herhangi bir yolsuzluk veya yanlış söz konusu olursa bunların üstü falan kapanmaz, kapanamaz. Önce bunun bilin. Çünkü Türkiye bundan 15-20 sene önceki Türkiye değil. 10 sene içerisinde ülkede doğrusu olağanüstü reformlar yapıldı. Kanunlar, her şey. O bakımdan önce buna herkesin rahat olması gerekir” dedi.

Kamuoyunun meşgul olduğu bir diğer mesele, demokrasinin temel prensibi olan kuvvetler ayrılığı ve hukukun bağımsızlığı ilkelerinin sulandırıldığı iddialarıydı. Hafta sonu adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, savcıya bağlı olarak adli kolluk görevi yapan polislerin mülki amirlerine bilgi vermesi sağlandı. Bu konu İngiliz The Telegraph gazetesine demeç veren Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü tarafından da eleştiri konusu yapıldı.

Gül: ‘Herkes mahkemenin kararını beklemeli’

Türkiye’de demokratik hukuk sistemi içinde yargının hem bağımsız hem de tarafsız olduğunun altını çizen Gül, “Şimdi yargıya, mahkemeye ulaşan bu şeyleri mahkeme gayet titiz bir şekilde şüphesiz ki, değerlendirecek ve inceleyecek. Eminim ki hiç kimsede soru işareti bırakmayacak şekilde, neticede bütün bu bahsi geçen tartışmalar ve iddialarla ilgili nihai kararını mahkeme verecektir. Dolayısıyla şu anda yargı sürecinin çalışmasını ve neticede meselenin aslı ne ise ortaya çıkartmasını herkesin beklemesi gerekir. İnanıyorum ki mahkemeler bunu en doğru şekilde neticeye ulaştıracaktır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın “inlerine gireceğiz” dediği paralel devlet yapılanması da soruldu. Resmi makamlar resmen ifade etmeseler de Türk basınında hükümete yakın kalemler, bu ifadelerin Fethullah Gülen Hareketi’ne yakın bürokratları işaret ettiğini söylüyor.

Paralel devlet yapılanması hakkında Gül, 'Kamuda devlet dışı otorite olmaz’ dedi

Gül cemaate yakın bürokratların kast edildiği “devlet içindeki yapılanmalar” hakkında ise “Demokratik hukuk devletinde, devlet kurumlarında çalışan, bu silahlı kuvvetler olur, emniyet, yargı olur bu, veyahut da devletin başka kurumları olur. Bu kurumlarda çalışanlar hepsinin bireysel olarak farklı düşünceleri ve ideolojileri olabilir. Farklı siyasi akımlara bağlı olabilirler. Ama bunların hepsi devlet işleri ve kamu işleri dışında meşrudur. Ama devlet işleri, kamu işleri söz konusu olduğunda devlet otoritesi ve anayasa, kanunlar ve çalıştıkları kurumların kuralları bağlar. Bunun dışında hiçbir otorite söz konusu olamaz ve hiçbir dayanışma söz konusu olamaz. Bu temel ilkedir” ifadelerini kullandı.

Soruşturmanın basına sızdırılması hakkındaki soruya ise, “Yargı süreci diyoruz, bazı şeyler. Dün de bu tip şeyler oluyordu. Bu yanlışlara her zaman dikkat çektim. Reform ve yasaların uygulanmasına muhakkak ki her dönemde dikkat edilmesi gerekir” yanıtını verdi.

Gül’den kabine değişikliği mesajı

Cumhurbaşkanı, Başbakan Erdoğan’la geçen hafta yapılan haftalık görüşmede yapılması beklenen kabine değişikliğinin bu hafta yapılabileceğinin de işaretini verdi. Gül, “Başbakan Erdoğan’la uzun uzun konuştuk. Kendisinin çeşitli düşünceleri var. Ben de tabii düşüncelerimi kendisi ile paylaştım. Hazırlıklarını yapıyor. Değerlendirmelerini yapıyor. Yurt dışına gitti biliyorsunuz. Gelince zaten görüşeceğiz ve o zaman zaten duyacaksınız” dedi.

Gül, “Bu dört bakandan biri yeni kabinede önünüze gelirse onaylar mısınız?” sorusuna ise üstü kapalı olarak “Sayın Başbakan ile konuştuktan sonra o açıklar. O zaman görürsünüz” diyerek yanıt verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG